PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mastitis - jak obniżyć presję patogenów środowiskowych?

Mastitis - jak obniżyć presję patogenów środowiskowych?
Patogeny odpowiedzialne za mastitis o podłożu środowiskowym są rutynowo izolowane ze ściółki, obornika, ścian, kurzu, paszy czy wody, fot. Ł. Ch.

W ostatnich latach większość stanów zapalnych gruczołu mlekowego związanych jest z czynnikami środowiskowymi. Niemożliwe jest wyeliminowanie patogenów środowiskowych z otoczenia zwierząt, można jednak ograniczyć ich presję na zwierzęta i zmniejszyć liczbę przypadków mastitis.



Stany zapalne gruczołu mlekowego ze względu na źródło pochodzenia patogenów dzielimy na środowiskowe i zakaźne. W ostatnich latach ilość przypadków spowodowanych czynnikami zakaźnymi maleje, jednak czynniki środowiskowe nadal sprawiają duże problemy w stadach bydła. Dlatego tak ważne jest ograniczanie presji patogenów środowiskowych, które rozprzestrzeniają się w otoczeniu zwierząt i mogą powodować ostre stany zapalne o ciężkim przebiegu, w przypadku których zbyt późne podjęcie leczenia może prowadzić do uszkodzeń tkanki wymienia i istotnie odbić się na zdrowotności i przyszłej produkcyjności krowy.

Ich rezerwuarem są elementy otoczenia zwierząt. Drobnoustroje te są rutynowo izolowane ze ściółki, obornika, ścian, kurzu, paszy czy wody. To właśnie odróżnia je od patogenów zaraźliwych, których głównym rezerwuarem jest zakażony gruczoł mlekowy.

Główne patogeny środowiskowe można podzielić na dwie grupy: bakterie Gram-ujemne, przede wszystkim z grupy coli, jak Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae, oraz tzw. paciorkowce środowiskowe, jak Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis, Enterococcus spp. Oprócz bakterii do patogenów środowiskowych zalicza się również grzyby i algi.

Różnorodność występujących patogenów zależy od wielkości stada, zarządzania zwierzętami z przewlekłymi przypadkami mastitis, warunków utrzymania, poziomu sanitarnego, kwalifikacji personelu oraz wielu innych czynników.

Podstawową kwestią utrudniającą redukcję występowania mastits środowiskowego jest brak możliwości wyeliminowania odpowiedzialnych za nie patogenów z otoczenia zwierząt.

Czynnikami sprzyjającymi występowaniu mastitis są uszkodzenia kanałów strzykowych, spadki odporności związane np. z chorobami metabolicznymi, stres cieplny, brak higieny strefy legowiskowej czy częsty kontakt wymienia z odchodami.

 Dbałość o strefę legowiskową

Podstawowymi działaniami mającymi na celu ograniczyć liczbę stanów zapalnych gruczołu mlekowego o podłożu środowiskowym jest dbałość o strefę legowiskową, której podstawą jest utrzymywanie powierzchni legowiskowej we względnej suchości. Przydatne może być również podniesienie pH w środowisku legowiska np. poprzez zastosowanie niewielkiej ilości wapna. Jednak w przypadku niektórych patogenów do zahamowania rozwoju dochodzi dopiero przy pH np. 9,5, a wapno może działać drażniąco na skórę wymienia, więc lepszym rozwiązaniem może być wykorzystanie profesjonalnego środka dezynfekcyjnego.

Higiena doju

Kolejnym istotnym działaniem mogącym ograniczyć zachorowania na mastitis o podłożu środowiskowym jest higiena doju.

Przedudojowa dezynfekcja strzyków ma na celu zredukowanie liczby patogenów środowiskowych na powierzchni skóry strzyka przed dojem, dzięki czemu zmniejsza się szansa na ich przeniknięcie do kanału strzykowego. Predipping należy wykonywać przy użyciu środka dezynfekcyjnego, który powinien pozostać na skórze przez min. 30 s. Ważne jest również, aby do osuszenia strzyków nie używać „zbiorczych” szmatek wielorazowych.

Z kolei dipping po zakończonym doju nie tylko powoduje dezynfekcję strzyków, ale i zmniejsza ryzyko wniknięcia drobnoustrojów chorobotwórczych do wymienia poprzez zasklepienie ujścia strzyka, podczas gdy kanał strzykowy pozostaje jeszcze otwarty po doju. Po zakończonym doju kubek do dippingu powinien zostać umyty.

Działania ogólne

Czynnikami sprzyjającymi występowaniu mastitis są spadki odporności związane m.in. z chorobami metabolicznymi, dlatego elementem profilaktyki powinno być wzmacnianie ogólnej odporności zwierząt oraz dbałość o prawidłowe żywienie. Pomocne będzie również unikanie nadmiernego zagęszczenia zwierząt w budynku, ponieważ w takiej sytuacji zwierzęta mogą konkurować o dostęp do legowisk, łatwiej jest o zabrudzenie wymion kałem, a stres jest dodatkowym czynnikiem sprzyjającym spadkom odporności.

Profilaktyka w okresie zasuszenia

Nie mniej ważne jest zabezpieczanie zwierząt w okresie zasuszenia. Ich warunki bytowe nie powinny odbiegać pod względem higieny od warunków zapewnianych krowom w laktacji. Warto również stosować czopy keratynowe, aby zabezpieczyć wymię przed wnikaniem drobnoustrojów w końcowym okresie zasuszenia, gdy stężenie antybiotyku DC spada.  



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.250.137
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.