PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mimo wysokich cen bydła, nie ma zainteresowania zwiększaniem produkcji

Mimo wysokich cen bydła, nie ma zainteresowania zwiększaniem produkcji
Wysokie ceny bydła nie skłaniają rolników do zwiększania produkcji, fot. Ł.Ch.

W opinii Jerzego Wierzbickiego, prezesa PZPBM, rolnicy są zdezorientowani dynamicznymi zmianami w sektorze wołowiny i nie są skłonni do zwiększania produkcji bydła mięsnego.



- Tak wysokich cen w skupie bydła nie było jeszcze nigdy. Wg WBC za kilogram buhajka kupujący oferują w klasie O nawet 19,50 zł, jałówki - 18 zł, zaś krowy - 16 zł. Trudno powiedzieć jak długo ten trend się utrzyma, rolnicy mają raczej wątpliwości, ponieważ cena za cielaka (HF) do odpajania zatrzymuje się na poziomie 550 zł, pomimo rosnących cen w skupie. Oznacza to, że nie ma zainteresowania wśród polskich rolników zwiększaniem produkcji żywca wołowego. Ci, którzy już wcześniej zrezygnowali z opasów, nie zamierzają już do tej produkcji wrócić, zaś wśród gospodarzy, którzy wciąż mają bydło nie widać chęci do rozwijania produkcji wołowiny – informuje Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Na pytanie dlaczego tak się dzieje, Wierzbicki odpowiada, że rolnicy są zdezorientowani. Widzą, jak bardzo wzrosły koszty produkcji i zastanawiają się, co robić. Przecież opas zjada po kilka kilogramów zboża, a ziarno jest coraz droższe. Nie widać entuzjazmu wśród rolników nie tylko z powodu wzrostu kosztów produkcji, ale i dlatego, że trudno przewidzieć co będzie dalej, a przecież produkcja wołowiny trwa dłużej niż np. wieprzowiny czy drobiu.

Skąd wysoki popyt na polską wołowinę?

Co takiego się stało, że nagle wzrósł popyt na polską wołowinę? - Moim zdaniem jest to efekt pozrywanych łańcuchów dostaw w czasie pandemii - dodał prezes Wierzbicki.

- Gdy w Europie pozamykano restauracje z powodu lockdownu, to nie sprowadzano (głównie z Ameryki Południowej) elementów wołowych, takich jak np. polędwica, antrykot czy rostbef. Po otwarciu restauracji popyt na świeże elementy wzrósł, a importerzy wołowiny wciąż napotykają na jakieś problemy, choćby perturbacje w portach. Dlatego jest większy popyt na europejską, w tym polską, świeżą wołowinę, ale trudno powiedzieć jak długo to potrwa. Oby jak najdłużej – mówi z nadzieją prezes PZPBM.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (46)

  • JAROSŁAW 2021-11-17 11:18:11
    To nie są wysokie ceny na dzisiejsze wydatki bo trzeba z tego żyć i cały czas jakieś inwestycje.
  • Kowalski 2021-11-17 08:18:05
    Ba sam będę zmniejszał po co robić na garba.
  • bodo 2021-11-16 09:54:31
    Nie ma co się dziwić brakowi zainteresowania rozwojem hodowli, gdyż to nie jest proces krótkotrwały. Brak stabilności opłacalności powoduje, że zanim uzyskasz towar do sprzedaży sytuacja rynkowa może się zmienić na niekorzyść , a nakłady są duże. Kto zaręczy, że za rok-dwa ceny utrzymają się, a koszty spadną?
    • Kasia 2021-11-16 13:06:59
      Nie masz umowy kontraktu to nie kupój cielaka od cała filozofia, firmy jak nie mają umów na sprzedaż to nie PRODUKÓJĄ. W gorszej sytuacji są ci co mają tak zwany cykl zamknięty.
  • Rolnik 2021-11-15 19:53:12
    Ludzie myslcie troche zboża i leżenie 9 miesiecy czy to takie trudne?miasto niech ma nas jeb...
    • Miasto 2021-11-16 08:32:55
      Miasto ma w...... twoją wołowine, 80 % jest eksportowane a wy powinniście płacić podatek od zatrówanie środowiska
      • Adam 2021-11-19 16:24:23
        A (...) ci exporterzy to nie zatruwają MATOLE !!!
  • DJ 2021-11-15 18:29:31
    Trzeba jeszcze wziąść pod uwagę ile chłopów zginęło przez te byki.
    • Barbara 2021-11-19 07:01:50
      Rolnicy giną w oborach przez to, że nie potrafią zaprojektować bezpiecznej obory tylko hodują byki i buhaje w przypadkowych pomieszczeniach bez orurowanych boksów.
      • Adam 2021-11-19 16:26:03
        A czym się różni byk od buhaja droga Barbarello
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.251.104
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.