PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mleczarnie pod lupą

Autor:

Dodano:

Tagi:

IJHARS skontrolowała 174 mleczarnie, które stanowią 3/4 wszystkich zakładów w Polsce produkujących mleko i jego przetwory. Zobacz, jaka jest kondycja polskiego mleczarstwa pod koniec pierwszego dziesięciolecia XXI wieku.



Wśród skontrolowanych podmiotów znalazły się 24 zakłady przetwórstwa mlecznego, w których producenci deklarowali zgodność produktów z Polskimi Normami (PN), 108 zakładów przetwórstwa mlecznego, w których producenci deklarowali zgodność produktów z Normami Zakładowymi (NZ) oraz 42 zakłady przetwórstwa mlecznego, w których producenci deklarowali zgodność produktów z Polskimi Normami i Normami Zakładowymi (w zależności od asortymentu).

Najwięcej nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych przetworów mlecznych stwierdzono w przypadku producentów deklarujących zgodność produkowanych wyrobów z Polskimi Normami, tj. 63 proc. skontrolowanych podmiotów deklarujących zgodność produktów z Polskimi Normami.

W zakresie cech fizykochemicznych kontroli poddano mleko, w tym: mleko pasteryzowane, mleko UHT, mleko (pozostałe rodzaje utrwalenia),
śmietanka, śmietana, tłuszcze mleczne, w tym: masło (80%-90% tłuszczu), tłuszcze mleczne (62 proc.- 80 proc. tłuszczu), pozostałe tłuszcze mleczne, mleczne napoje fermentowane, w tym: jogurty, kefiry, maślanki, pozostałe mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe,
serki smakowe (homogenizowane, do smarowania itp.), sery podpuszczkowe (dojrzewające i niedojrzewające), sery topione (z dodatkami i bez).

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 28% zakładów deklarujących Normy Zakładowe.

Polskimi Normami i Normami Zakładowymi, nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 52% zakładów deklarujących Polskie Normy oraz Normy Zakładowe. Najważniejsze nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych skontrolowanych przetworów mlecznych polegały na stwierdzeniu zaniżonej zawartości tłuszczu w śmietance, śmietanie, maśle, maśle o zawartości trzech czwartych tłuszczu, jogurtach, serach twarogowych oraz dojrzewających, co może świadczyć o zastępowaniu droższego składnika żywności (tj. tłuszczu mlecznego) tańszym (np. wodą).

Poza tym nieprawidłowosci dopatrzono się w postaci zawyżonej zawartości tłuszczu w mleku, śmietanie, maśle, maśle o zawartości trzech czwartych tłuszczu, jogurtach, serach twarogowych oraz dojrzewających, co może wynikać z niewłaściwego przygotowania surowca w procesie produkcyjnym,obecności wody obcej w mleku, maśle, maśle o zawartości trzech czwartych tłuszczu, serach twarogowych, dojrzewających oraz topionych, co może być efektem rozcieńczania przetworów z mleka, zawyżonej kwasowości w śmietance, śmietanie, kefirach oraz serach topionych, co może być skutkiem błędów w procesie produkcji.

Okazało się, że zawyżano zawartości soli w przypadku serów podpuszczkowych, co może wynikać z niewłaściwego przebiegu procesu produkcyjnego, zaniżano zawartości białka w śmietanie, serach twarogowych oraz podpuszczkowych, co może świadczyć o zastępowaniu droższego składnika żywności (tj. białka) tańszym (np. wodą).

Natomiast obecność tłuszczów obcych w masłach o zawartości trzech czwartych tłuszczu, świadczy o zastępowaniu tłuszczu mlecznego tańszymi zamiennikami (np. tłuszczami roślinnymi).

Źródło: farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.16.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.