Zdaniem ekspertów tendencja ta utrzyma się też w maju. Bo chociaż w ubiegłych latach już o tej porze zaczynały się lekkie korekty cen, to w tym sezonie spółdzielnie o surowiec muszą zabiegać, a dobra cena to najlepszy argument.
Popyt na wyroby mleczarskie jest duży, ceny w większości zadawalające, dlatego zakłady chętnie produkowałyby więcej. Ale nie mają z czego, bo dostawców ograniczają kwoty mleczne. Gdyby mleczarnie wykorzystywały całe swoje moce produkcyjne, mogłyby przerobić o jedną czwartą surowca więcej niż teraz.
styczeń | 636 |
luty | 593 |
marzec | 674 |
kwiecień | 688 |
Razem | 2591 |
Rośnie także poziom skupu, przez pierwsze 4 miesiące br. mleczarnie kupiły już prawie 2 mld 600 mln litrów mleka.
masło | 9,95 |
mleko w proszku | 10,90 |
serwatka | 4,40 |
SERY DOJRZEWAJĄCE | |
Podlaski, Morski | 10,80 |
Edamski | 11,30 |
Źródło: MRiRW
Większość artykułów mleczarskich powoli ale jednak drożeje. Porównując z poprzednim sezonem, najbardziej mleko w proszku i serwatka. Zdecydowanie mniej żółte sery.
Źródło: Agrobiznes
Komentarze