Mleko jako składnik diety, charakteryzuje się pozytywnym wpływem na organizm niezależnie od wieku konsumenta. Jego zalety podkreślane są najczęściej w ujęciu żywienia dzieci i młodzieży, jednak również w przypadku osób starszych jego spożycie może wiązać się w wieloma korzyściami. Jak wskazują wyniki badania opublikowanego niedawno w czasopiśmie „Nutrients” (Guantario i wsp., 2020) suplementacja mlekiem może częściowo przeciwdziałać wpływowi starzenia na zdrowie jelit, szczególnie w przypadku spożywania mleka o wariancie beta-kazeiny A2/A2.

Starzenie się często związane jest z pewnymi niedoborami żywieniowymi oraz funkcjonalnymi zmianami układu pokarmowego i odpornościowego. Celem badania przeprowadzonego przez naukowców zrzeszonych w pięciu włoskich instytucjach naukowych było sprawdzenie czy suplementacja diety mlekiem zawierającym różne profile beta-kazeiny może w różny sposób wpływać na zdrowie jelit. Analizie poddano wpływ spożycia mleka konwencjonalnego (zawierającego wariant beta-kazeiny A1/A2), w porównaniu z mlekiem zawierającym tylko wariant beta-kazeiny A2, które charakteryzujące się profilem białkowym korzystnym dla zdrowia jelit. Badanie przeprowadzono na starzejącej się populacji myszy, w której dokonano oceny morfologii jelit, funkcji immunologicznej oraz składu mikroflory jelitowej.

Badania laboratoryjne wykazały ogólny pozytywny wpływ spożycia mleka na stan jelit. W szczególności spożycie mleka A2 wiązało się z korzystnym wpływem na układ odpornościowy i morfologię błony śluzowej jelit. Dodatkowo odnotowano, że spożywanie mleka, zwłaszcza mleka A2, sprzyja wytwarzaniu przez populację drobnoustrojów jelitowych korzystnych dla zdrowia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Jak donoszą autorzy badania, spożycie mleka typu A2 wydaje się przeciwdziałać wpływowi starzenia na zdrowie jelit, które są narządem szczególnie wrażliwym u osób starszych, u których często dochodzi do niekorzystnych zmian w układzie odpornościowym i mikroflorze jelitowej. W badaniu zaobserwowano nie tylko poprawę morfologii, ale również zmiany sprzyjające lepszemu wchłanianiu i funkcjonowaniu tego narządu. Analiza wyników potwierdziła przydatność spożycia mleka, szczególnie mleka A2, w strategiach poprawy zdrowia jelit starzejącej się populacji.

Zainteresowanie żywieniowymi sposobami poprawy jakości życia oraz stanu zdrowia osób starszych jest szczególnie popularne na zachodzie Europy. Dodatkowo potęguje je fakt starzenia się populacji w wielu europejskich krajach oraz rosnące koszty opieki zdrowotnej. Spożycie mleka przez osoby starsze jest istotne, ponieważ przyczynia się do wchłaniania ważnych makro- i mikroelementów. Ponadto część doniesień naukowych sugeruje, że spożycie białek mleka w tej grupie wiekowej poprawia funkcjonowanie mięśni, a wapń i fosfor pełnią rolę strukturalną oraz funkcjonalną w kościach i mięśniach, zmniejszając ryzyko m.in. złamań.