PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mleko – profilaktyka w walce z cukrzycą i nadciśnieniem

Mleko – profilaktyka w walce z cukrzycą i nadciśnieniem Spożycie produktów mlecznych obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy typu 2, fot. Shutterstock

Poddanie wieloletniej obserwacji niemal 150 tys. osób pozwoliło udowodnić związek między spożyciem produktów mlecznych, a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób takich jak cukrzyca typu 2, czy nadciśnienie tętnicze.



Wyniki szeroko zakrojonego badania wpływu spożycia produktów mlecznych na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego oraz nadciśnienia, opublikowane w British Medical Journal, wykazały pozytywny wpływ regularnego spożywania produktów mlecznych.

Badanie przeprowadzono na pokaźnej grupie ochotników, która obejmowała 147 812 osób w wieku 35-70 lat z 21 krajów na 5 kontynentach. Średni czas obserwacji w każdym kraju był znaczący – około 9 lat.  W badaniu wzięły udział również polskie instytucje – Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowy Instytut Badawczy.

Wyższe spożycie mleka (co najmniej dwie porcje dziennie w porównaniu do zerowego spożycia) było związane z niższymi średnimi dla: ciśnienia tętniczego, obwodu talii, indeksu masy ciała oraz poziomu trójglicerydów i glukozy we krwi. Ponadto spożycie produktów mlecznych o nieobniżonej zawartości tłuszczu wiązało się z niższym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego (MetS), który wymaga obecności co najmniej trzech z następujących czynników ryzyka: wysokiego ciśnienia krwi, nadmiaru tkanki tłuszczowej w talii, wysokiego poziomu cukru we krwi lub nieprawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a  wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.

Wyższe spożycie pełnotłustych produktów mlecznych wiązało się z obniżeniem ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego o 11 proc. W przypadku cukrzycy różnica ta wynosiła 12 proc. na korzyść większego spożycia mleka. Wpływ poszczególnych produktów (mleko, jogurt, ser i masło) był podobny.

Lepsze wyniki osiągnięto przy spożyciu co najmniej trzech porcji dziennie (spadek częstotliwości występowania nadciśnienia tętniczego o 13 proc. i cukrzycy o 14 proc.).

Istotne różnice wykryto porównując wpływ spożycia produktów o obniżonej zawartości tłuszczu i pełnotłustych, lepsze wyniki dawało spożycie tych produktów pełnotłustych.

W badaniu zastosowano standardowe porcje dla każdego rodzaju produktu mlecznego. Na przykład szklanka mleka lub opakowanie jogurtu (244 g), plasterek sera (15 g) albo łyżeczka masła (5 g).

Badanie to jest istotne, ponieważ częstotliwość występowania wspomnianych chorób stale rośnie, dodatkowo zwiększając ryzyko chorób serca, a wyniki wspomnianej pracy wskazują potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji produktów mlecznych. Zwiększenie spożycia mleka może stanowić skuteczne działanie profilaktyczne w odniesieniu do rozwoju zespołu metabolicznego, nadciśnienia i cukrzycy, pozostając przy tym korzystne dla szeroko pojętego zdrowia konsumenta i przyjazne dla jego kieszeni.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.147.211
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.