PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mlekovita z wizytą w Izraelu

Mlekovita z wizytą w Izraelu

Autor:

Dodano:

Izrael - to światowa potęga w wydajności oraz zastosowaniu komputerowych systemów zarządzania stadem.



W dniach 21-25 marca 2014 r. grupa 15. największych dostawców do Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita z Wysokiego Mazowieckiego wzięła udział w wyjeździe szkoleniowym do Izraela. Uczestnicy wyjazdu poznali sposoby utrzymania i hodowli krów mlecznych, jak i systemy zarządzania stadem, pomiaru aktywności ruchowej oraz aktywności przeżuwania zwierząt oferowane przez firmy Afimilk oraz SCR.

Hodowcy mieli okazję do zapoznania się z funkcjonowaniem trzech dużych farm o wielkości 400 (Kibbutz Afikim), 900 (Kibbutz "Yonatan") oraz 500 (Kibbutz Givaa’t Haim) krów mlecznych oraz jednej kuchni paszowej, która funkcjonowała przy farmie o wielkości 900 krów. Część teoretyczna wyjazdu odbywała się w siedzibach firm Afimilk oraz SCR.

Izrael jest krajem o bogatej kulturze i historii. Przy okazji grupa odwiedziła kilka miejsc o znaczeniu historycznym, m.in. Jerozolimę i Tel Awiw.

STRUKTURA

Izrael jest krajem, który odznacza się największą produkcją mleka od krowy, sięgającą 11 843 kg mleka od 1 krowy w 2012 r. (w Polsce wydajność od 1 krowy wynosi 7 441 kg mleka w 2013 r.).

Liczba krów mlecznych wynosi 110 000 i stanowi ok. 11,5 proc. całkowitej produkcji rolnej w kraju. Produkcja mleka jest ściśle regulowana przez państwo poprzez system kwot. Taki system przyczynia się do zrównoważenia podaży i popytu w sektorze mleczarskim, pozwalając jednocześnie na dalszy wzrost produkcji przy odpowiedniej rentowności. W 2012 r. wielkość kwoty krajowej wynosiła 1,344 mln l.

W Izraelu istnieją dwa systemy gospodarstw:

Kibbutz (spółdzielnie) o średniej wielkości 350 krów (200-900), gdzie krowy dojone są 3 razy dziennie. Takich gospodarstw jest tam ok. 215.

Moshav (gospodarstwa rodzinne) - o średniej wielkości 60 krów (20-150), gdzie krowy dojone są 2 razy dziennie. Takich gospodarstw jest ok. 1 500.

KLIMAT I ŻYWIENIE

Ze względu na klimat panujący w Izraelu zwierzęta nie są wypasane. Średnia temperatura w lecie wynosi ponad 30 OC, a opady występują tylko od listopada do marca (500 mm), w pozostałym okresie opady występują sporadycznie i ich wielkość nie przekracza 200 mm. Wymusza to stosowanie irygacji. Woda pobierana jest z rzeki Jordan lub Jeziora Galilejskiego, po czym dostarczana jest w odpowiednich ilościach na pola. Głównymi roślinami uprawianymi na pasze są rośliny zbożowe (w tym kukurydza) oraz trawa łąkowa i lucerna. Podstawę żywienia stanowi kompletna dawka paszowa zadawana w postaci TMR-u. Dużą popularnością w żywieniu krów

mlecznych cieszą się uboczne produkty przemysłu spożywczego, takie jak pulpy cytrusowe, młóto browarniane, wysłodki czy melasa. Ciekawostką jest, że pasza przygotowywana jest w regionalnych stacjach, kuchniach paszowych przygotowujących pasze dla wszystkich stad w okolicy, dostarczanych nawet w promieniu 50-70 km, a nie tak jak ma to miejsce w Polsce, gdzie każdy hodowca przygotowuje i zadaje paszę we własnym zakresie.

BUDOWNICTWO

Izraelski system utrzymania zwierząt wygląda zupełnie inaczej niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce. Otóż obory stanowią wiaty, zbudowane tylko z konstrukcji stalowej oraz zadaszenia. W środku nie występują legowiska, a tylko powierzchnia legowiskowa (ok. 20 m2/krowę) i stół paszowy, odgrodzony drabiną paszową. Nad stołem paszowym oraz w poczekalniach do doju występują wentylatory oraz zraszacze, których zadaniem jest ciągła wymiana i ochłodzenie powietrza w budynku.

SYSTEM ŚCIELENIA

Ze względu na wysokie temperatury panujące w Izraelu bardzo pomysłowo rozwiązana jest sprawa ścielenia kojców i powierzchni legowiskowych dla zwierząt. Otóż odchody zwierzęce są wielokrotnie kultywatorowane, co powoduje, że mają bardzo niską wilgotność i w efekcie stwarzają suche, doskonale izolujące przed drobnoustrojami środowisko dla wypoczynku zwierząt.

TECHNOLOGIE

Izrael jest krajem, który bardzo odważnie korzysta z osiągnięć technologii. Ok. 90 proc. stad korzysta z komputerowych programów zarządzania stadem, które oprócz identyfikowania zwierząt i ich produkcji mogą monitorować ich aktywność ruchową, czas przeżuwania, wagę, a nawet szczegółowy skład mleka. Zastosowanie takich systemów umożliwia ograniczenie zatrudnienia ludzkiej siły roboczej, o którą jest teraz tak trudno.

PODSUMOWANIE

Wszystko to, co udało się zobaczyć, wywarło na hodowcach ogromne wrażenie i wzbogaciło o kolejne doświadczenia, tak ważne przy prowadzeniu własnych gospodarstw. Interesowało ich to i bardzo chętnie wchodzili w dyskusje oraz wymieniali poglądy z zootechnikami zajmującymi się stadami. Chociaż dzieli ich kilka tysięcy kilometrów, to niekiedy borykają się z podobnymi problemami. Kto wie, być może niektóre z podpatrzonych rozwiązań znajdą zastosowanie w ich własnych stadach.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • anty 2015-08-20 11:46:40
    taaaaa....pejsate są dobre w dojeniu... aż krowa padnie....
  • Lewar 2014-06-19 09:10:23
    kosiarkom }:)
  • arszczecin 2014-06-19 00:00:23
    lewar, a powiedz czym ten drugi pokos robiłeś- pytanie nie dotyczy obciągników
  • Lewar 2014-06-18 22:39:35
    dren mam w (...) ie podniecanie się hodowlą u somsiadów, wiem jedno... w polszy 1,4 % rolasów wie co to chów i hodowla krów mlecznych (reszta to amatorzy ) pozdro 300 -2 pokos już na placu kiśnieje }:)
  • Krzysiek222 2014-06-17 13:42:54
    jak się ma wszystkie banki w łapach to można gospodarzyć,a swoją drogą ciekawe kto im te krowy doi bo pejsiastych jakoś przy tej robocie nie widzę
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.213.192.104
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.