Od początku 2022 r. na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Tade notowano serię wzrostów notowań produktów mleczarskich. Jednak na wczorajszej aukcji po cyklu pięciu z rzędu podwyżek, tym razem indeks zaliczył spadek po raz pierwszy w tym roku.

Na aukcji z 15 marca br. ogólny indeks cenowy uległ obniżce o 0,9 proc., co w zasadzie, w przypadku funkcjonowania giełdy można by uznać za dopuszczalną korekcję po serii dużych wzrostów, gdyby nie fakt, że obecnie na świecie wszystko i wszędzie drożeje.

Szukasz artykułów potrzebnych w chowie bydła? Sprawdź oferty na portalu Giełda Rolna! 

Spadek ogólnego indeksu cenowego sprawił, że zmiany notowań oferowanych produktów mleczarskich rozłożyły się dokładnie po połowie. W połowie, która zaliczyła spadki, największy odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (- 2,1 proc.), natomiast w drugiej części, gdzie dominowały podwyżki, największy wzrost wystąpił w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (+ 1,6 proc.).

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 23 348 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niespełna 2 tys. ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,4 proc.,
• Masło – spadek o 1,8 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana.,
• Ser Cheddar – wzrost o 0,3 proc.,
• Laktoza – spadek o 0,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku wzrost o 1,6 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 2,1 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT