Po kilkumiesięcznym okresie wzrostu notowań produktów mlecznych na giełdzie Global Dairy Trade, ostatnia aukcja zakończyła się na minusie. Ostatni spadek notowań wystąpił 3 sierpnia 2021 r.
Podczas ostatniej sesji na GDT 21 grudnia br. odnotowano obniżkę ogólnego indeksu giełdowego o 1,5 proc. Był to pierwszy spadek, który był poprzedzony 7 wzrostami notowań.
Pomimo spadku ogólnego indeksu cenowego, w większości kategorii produktów mleczarskich wystąpiły wzrosty notowań. Największą podwyżkę odnotowano w przypadku laktozy (+ 3,7 proc.).Spadek natomiast odnotowano tylko w jednej kategorii, do której należało pełne mleko w proszku (- 3,3 proc.).
Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 30 375 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 700 ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,9 proc.,
• Masło – wzrost o 1,0 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 0,5 proc.,
• Laktoza – wzrost o 3,7 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku wzrost o 0,6 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 3,3 proc.
Była to już ostatnia w tym roku aukcja produktów mleczarskich na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade i niestety zakończyła się na minusie. Pozostaje mieć nadzieję, że nowy rok w tym względzie rozpocznie się lepiej niż ten kończy.
W polskich skupach ceny białego surowca, póki co, pną się w górę, co potwierdziły ostatnie dane na temat przeciętnych stawek uzyskanych w listopadzie 2021 r.

Komentarze