Aukcja z 1. września br. na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się po raz kolejny spadkiem. Tym razem ogólny indeks cenowy uległ obniżce o 1 proc. Ostatni wzrost notowań wystąpił na aukcji z 7 lipca br. (+8,3 proc.).

Negatywna zmiana indeksu spowodowała obniżkę w czterech z siedmiu dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największe zmiany na minus odnotowano szczególnie w przypadku pełnego mleka w proszku (-2 proc.). Z kolei wyraźny wzrost odnotowano w przypadku maslanki w proszku (+3,9 proc.).

Póki co, w notowaniach wciąż niedostępny jest indeks serwatki w proszku, która już od dawna widnieje na liście produktów. Tego dnia sprzedano ogółem 36 656 t produktów mleczarskich, czyli ponad 4 tys. ton więcej niż w poprzedniej aukcji.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,5 proc.,
• Masło – spadek o 1,2 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 3,9 proc.
• Ser Cheddar – spadek o 0,4 proc.,
• Laktoza – wzrost o 0,8 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,8 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 2 proc.

Niestety utrzymująca się już niemal dwumiesięczna tendencja spadkowa może przełożyć się po czasie na ceny polskich produktów mleczarskich, a co za tym idzie również na ceny surowca w skupie. Miejmy więc nadzieję, że kolejne notowania na GDT zakończą się na plusie.