Aukcja z 6. października br. na giełdzie Global Dairy Trade, po raz drugi z rzędu zakończyła się wzrostem notowań produktów mleczarskich. Tym razem ogólny indeks cenowy uległ podwyżce o 2,2 proc.

Dodatni wynik ostatniej aukcji przełożył się na wzrost notowań większości dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największe zmiany na plus odnotowano szczególnie w przypadku maślanki w proszku (+9,1 proc.) i masła (+8,4 proc.). Natomiast spadki wystąpiły jedynie w przypadku laktozy (-7,4 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (-0,9 proc.).

W notowaniach nadal niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Tego dnia sprzedano ogółem 35 090 t produktów mleczarskich, czyli ponad 1 tys. t więcej niż w poprzedniej aukcji.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 5,4 proc.,
• Masło – wzrost o 8,4 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 9,1 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 0,4 proc.,
• Laktoza – spadek o 7,4 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 0,9 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 1,7 proc.

Dodatnie zmiany w notowaniach produktów mleczarskich na giełdzie GDT pokrywają się z podwyżkami cen surowca w kraju. Ostatni kwartał tego roku zapowiada się sprzyjająco dla producentów mleka. Oby tendencja ta znalazła kontynuację w kolejnym roku.