Sesja z 16. maja br. na giełdzie Global Dairy Trade, przełamała niestety dobrą passę wzrostów i zakończyła się spadkiem ogólnego indeksu cenowego o 2,5 proc.

Ujemny wynik sesji przełożył się na spadek notowań większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Najwyższy spadek odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 4,5 proc.). Natomiast największy wzrost wystąpił w przypadku masła (+ 2,2 proc.).

Spadek wolumenu sprzedaży produktów mleczarskich

Na ostatniej sesji GDT sprzedano 21 565 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 1500 ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 4,5 proc.,
  • Masło – wzrost o 2,2 proc.,
  • Maślanka w proszku – nie oferowana,
  • Ser Cheddar – spadek o 3,4 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 1,6 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,3 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT