Sesja z 16. maja br. na giełdzie Global Dairy Trade, przełamała niestety dobrą passę wzrostów i zakończyła się spadkiem ogólnego indeksu cenowego o 2,5 proc.
Ujemny wynik sesji przełożył się na spadek notowań większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Najwyższy spadek odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 4,5 proc.). Natomiast największy wzrost wystąpił w przypadku masła (+ 2,2 proc.).
Spadek wolumenu sprzedaży produktów mleczarskich
Na ostatniej sesji GDT sprzedano 21 565 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 1500 ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 4,5 proc.,
- Masło – wzrost o 2,2 proc.,
- Maślanka w proszku – nie oferowana,
- Ser Cheddar – spadek o 3,4 proc.,
- Laktoza – nie oferowana,
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 1,6 proc.,
- Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,3 proc.

Komentarze