Zmiany notowań na nowozelandzkiej giełdzie GDT w ostatnim czasie to istna sinusoida, ale na szczęście z marginalnymi wahaniami. Ostatnia aukcja z 20. kwietnia br. zakończyła się na niewielkim minusie. Tym razem ogólny indeks giełdowy spadł o 0,1 proc.
Jak ten wynik przełożył się na poszczególne kategorie produktów mleczarskich? Większość z nich uległa obniżkom, z których największą odnotowano w przypadku laktozy (- 3,4 proc.) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 3,3 proc.). Podwyżki zaś wystąpiły w przypadku sera Cheddar (+ 1,2 proc.) oraz pełnego mleka w proszku (+ 0,4 proc.) Z kolei indeks odtłuszczonego mleka w proszku pozostał na niezmienionym poziomie.
W ofercie GDT nadal niedostępna jest serwatka w proszku. Tego dnia sprzedano 25 040 t produktów mleczarskich, co dało zbliżony wynik w porównaniu z poprzednią aukcją.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 3,3 proc.,
• Masło – spadek o 0,6 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 1,2 proc.,
• Laktoza – spadek o 3,4 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – indeks bez zmian,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,4 proc.
Komentarze