Na aukcji GDT z 2 lutego br. notowania produktów mleczarskich po raz kolejny wzrosły. Tym razem ogólny indeks giełdowy podskoczył o 1,8 proc. Był to szósty z kolei wzrost notowań w tym roku.
Wzrost ogólnego indeksu cenowego przełożył się na podwyżki w niemal wszystkich dostępnych kategoriach produktów mleczarskich. Największy wzrost wystąpił w przypadku maślanki w proszku (+ 10,7 proc.) oraz masła (+ 6,2 proc.). Jedyną kategorią, w której odnotowano obniżkę, było odtłuszczone mleko w proszku (- 1,5 proc.).
W ofercie nadal niedostępna jest serwatka w proszku. Tego dnia sprzedano łącznie 28 707 t produktów mleczarskich, czyli około 900 ton mniej niż w poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1,3 proc.,
• Masło – wzrost o 6,2 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 10,7 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 2,3 proc.,
• Laktoza – wzrost o 3,8 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 1,5 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,3 proc.
Rosnące notowania produktów mleczarskich na rynku globalnym, pokrywają się z obecnymi zmianami w skupie mleka w kraju. Ceny surowca na koniec 2020 r. były historycznie wysokie. Zbliżone stawki wypłacano 3 lata temu, ale szukając wyższych cen należałoby się cofnąć aż o 7 lat.
Płody rolne możesz sprzedać zostawiając ogłoszenie na gieldarolna.pl
Komentarze