Ostatnia aukcja GDT w tym roku z 15. grudnia zakończyła się na plusie. Ogólny indeks cenowy zyskał 1,3 proc. To już trzecia z rzędu podwyżka, przez co obecny rok zamyka się na plusie.

Wzrost ogólnego indeksu cenowego wywołał podwyżki we wszystkich dostępnych kategoriach produktów mleczarskich. Największy wzrost wystąpił w przypadku masła (+6,0 proc.) i sera Cheddar (+ 4,2 proc.).

W zestawieniu oferowanych produktów nadal niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Tego dnia sprzedano łącznie 31 701 ton produktów mleczarskich, czyli zbliżoną ilość, co w poprzedniej aukcji.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1,9 proc.,
• Masło – wzrost o 6,0 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 4,2 proc.,
• Laktoza – wzrost o 1,5 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,2 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,5 proc.

Trzecia z kolei podwyżka ogólnego indeksu cenowego na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade to dobra wróżba na koniec 2020 r. Kolejna aukcja odbędzie się już w nowym, 2021 r. Dodatni trend utrzymuje się również na krajowym rynku mleka. Od lipca br. roku sukcesywnie rośnie cena surowca w skupie.