We wtorek 19 stycznia odbyła się druga w tym roku aukcja GDT, która ponownie zakończyła się wyraźnym, większym niż poprzednio wzrostem notowań produktów mleczarskich. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 4,8 proc., co oznacza piątą z rzędu podwyżkę.
Wzrost ogólnego indeksu cenowego spowodował, że podrożały niemal wszystkie dostępne kategorie produktów mleczarskich. Spektakularny wzrost wystąpił w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego (+ 17,2 proc.). Jedyną kategorią, w której odnotowano obniżkę, był ser Cheddar, gdzie zmiana była w zasadzie kosmetyczna (- 0,3 proc.).
Wśród oferowanych produktów swojego miejsca nadal nie znalazła serwatka w proszku. Tego dnia sprzedano łącznie 29 606 t produktów mleczarskich, czyli około 700 ton mniej niż w poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 17,2 proc.,
• Masło – wzrost o 4,6 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – spadek o 0,3 proc.,
• Laktoza – wzrost o 6,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 7,0 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,2 proc.
Wzrost ogólnego indeksu cenowego na ostatniej aukcji jest największym skokiem notowań odnotowanym w ostatnich miesiącach i kontynuuje mocny początek 2021 roku na globalnym ryku mleka. Tak wysoki poziom indeksu GDT ostatni raz został osiągnięty w maju 2014 roku.
Komentarze