Obserwowana w ostatnim czasie huśtawka notowań na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade na ostatniej aukcji z 6. kwietnia br. zakończyła się na niewielkim plusie. Tym razem ogólny indeks giełdowy wzrósł o 0,3 proc.

Ten niewielki wzrost indeksu wpłynął na podwyżki w niemal wszystkich kategoriach produktów mleczarskich. Najwyższy skok odnotowano w przypadku maślanki w proszku (+17,6 proc.) Obniżce uległa jedynie laktoza (- 6,5 proc.). Z kolei indeks pełnego mleka w proszku pozostał na niezmienionym poziomie.

W ofercie cięgle niedostępna jest serwatka w proszku. Tego dnia po raz kolejny sprzedano mniej produktów mleczarskich (- 1768 t) w porównaniu z poprzednią aukcją.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,8 proc.,
• Masło – wzrost o 2,0 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 17,6 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 2,2 proc.,
• Laktoza – spadek o 6,5 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,6 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – indeks niezmieniony.

Obserwowana podczas poprzedniej aukcji obniżka okazała się godnie z przewidywaniami korektą po wystąpieniu wcześniej wysokich wzrostów notowań. Na szczęście korekta ta nie miała kontynuacji w ostatniej aukcji na giełdzie GDT.