Sesja z 21. marca br. na giełdzie Global Dairy Trade, była trzecim z kolei wydarzeniem, które zakończyło się spadkiem notowań. Wynikiem ostatniej aukcji była obniżka ogólnego indeksu cenowego o 2,6 proc.
Ujemny wynik sesji wpłynął na spadek notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Rekordowy spadek odnotowano w przypadku sera Cheddar (- 10,2 proc.). Niewielkim zaś wzrostem wykazały się laktoza (+ 0,3 proc.) oraz pełne mleko w proszku (+ 0,2 proc.).
Sprzedaż produktów mleczarskich na stałym poziomie
Na ostatniej sesji GDT sprzedano 26 795 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik niemal identyczny z tym, jaki uzyskano na poprzedniej aukcji. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 3,8 proc.,
• Masło – spadek o 3,0 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – spadek o 10,2 proc.,
• Laktoza – nie oferowana,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 3,5 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 1,5 proc.

Komentarze