Podczas aukcji z 17 maja br. ogólny indeks cenowy uległ obniżce o 2,9 proc., co stanowiło piąty już z rzędu spadek notowań po drastycznej obniżce z 3. maja o 8,5 proc.

Spadek ogólnego indeksu cenowego spowodował obniżkę notowań w większości dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (- 4,9 proc.). Jedyną zaś kategorią w której wystąpił niewielki wzrost był bezwodny tłuszcz mleczny (+ 0,6 proc.). Podczas ostatniej aukcji nie były oferowane maślanka w proszku i laktoza.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 24 285 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niemal 1 tys. ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,6 proc.,
  • Masło – spadek o 1,0 proc.,
  • Maślanka w proszku – nie oferowana,
  • Ser Cheddar – spadek o 0,1 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku spadek o 0,6 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 4,9 proc.

 

Źródło: GDT
Źródło: GDT