Na aukcji z 6. grudnia br. notowania produktów mleczarskich uległy wzrostowi po raz drugi z rzędu. Ostatnia sesja na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 0,6 proc.

Wynik ostatniej aukcji wpłynął na wzrost notowań większości kategorii oferowanych produktów mleczarskich. Największy wzrost wystąpił w przypadku maślanki w proszku (+ 4,7 proc.). Natomiast największy spadek odnotowano w przypadku masła (- 1,9 proc.).

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 29 570 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 500 ton wyższy od tego, jaki uzyskano na poprzedniej aukcji. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1,8 proc.,
• Masło – spadek o 1,9 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 4,7 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 1,8 proc.,
• Laktoza – spadek o 0,8 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku - wzrost o 1,7 proc.,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,1 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT