Podczas aukcji z 5 lipca br. notowania produktów mleczarskich uległy obniżce po raz drugi z kolei. W ciągu ostatnich ośmiu sesji odnotowano tylko jedną podwyżkę na sesji z 7 czerwca. Na ostatniej zaś aukcji ogólny indeks cenowy spadł aż o 4,1 proc.

Spadek ogólnego indeksu cenowego spowodował spadki notowań niemal wszystkich dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek odnotowano w przypadku masła (- 9,1 proc.) i maślanki w proszku (- 7,6 proc.). Natomiast niewielki wzrost wystąpił jedynie w przypadku sera Cheddar (+ 2,4 proc.). Na ostatniej aukcji nie była oferowana laktoza.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 23 461 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o ok. 2,7 tys. ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 3,1 proc.,
  • Masło – spadek o 9,1 proc.,
  • Maślanka w proszku – spadek o 7,6 proc.,
  • Ser Cheddar – wzrost o 1,4 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 5,2 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 3,3 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT