Aukcja z 7. lipca br. na giełdzie Global Dairy Trade po raz czwarty z rzędu zakończyła się wzrostem notowań. Tym razem zmiana ogólnego indeksu cenowego na plus wyniosła aż 8,3 proc.

Ostatnia, tak wyraźna zmiana indeksu sprawiła, że niemal wszystkie dostępne kategorie produktów mleczarskich uległy wzrostowi z jednym wyjątkiem. Największe zmiany widoczne były szczególnie w przypadku pełnego mleka w proszku (+ 14 proc.).

Wspomnianym wyjątkiem, który zaliczył jako jedyny spadek był bezwodny tłuszcz mleczny (- 0,2 proc.). Nadal niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Tego dnia sprzedano ogółem 25 688 t produktów mleczarskich, czyli o ponad 4 tys. ton więcej niż w poprzedniej aukcji.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,2 proc.,
• Masło – wzrost o 3,0 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 3,8 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 3,3 proc.,
• Laktoza – wzrost o 1,9 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 3,5 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 14 proc.

Choć w maju, jak podał GUS, przeciętna cena mleka w skupie ponownie spadła, to w ostatnim czasie z terenu zaczęły napływać sygnały o podwyżkach w niektórych mleczarniach. Pozostaje mieć nadzieję, że poprawa koniunktury na rynku globalnym przyspieszy odwrócenie negatywnego trendu cenowego i przyczyni się do wzrostu stawek oferowanych za biały surowiec.