Podczas aukcji z 2 sierpnia br. notowania produktów mleczarskich uległy obniżce po raz czwarty z kolei, powtarzając jednocześnie spadek z poprzedniej sesji na poziomie 5,0 proc. z jednym wyjątkiem notowania produktów mleczarskich spadają od marca br.

Spadek ogólnego indeksu cenowego wpłynął na przeceny we wszystkich bez wyjątku oferowanych kategoriach produktów mleczarskich. Niekwestionowanym liderem spadków była maślanka w proszku (- 9,2 proc.). Duże spadki na poziomie 6,1 proc. wystąpiły również w przypadku masła i pełnego mleka w proszku.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 27 500 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o ponad 4 tys. ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,4 proc.,
  • Masło – spadek o 6,1 proc.,
  • Maślanka w proszku – spadek o 9,2 proc.,
  • Ser Cheddar – spadek o 0,7 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 5,3 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 6,1 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT