Na ostatniej aukcji produktów mleczarskich na giełdzie GDT z 3. sierpnia br. doszło do kolejnej obniżki notowań. Ogólny indeks giełdowy tym razem spadł o 1 proc., co oznacza ósmy z rzędu spadek notowań.

Pomimo obniżki ogólnego indeksu cenowego, znacząca część kategorii produktów mleczarskich zdrożała. Największy wzrost odnotowano w przypadku masła (+ 3,8 proc.). Z kolei największy spadek notowań wystąpił w przypadku maślanki w proszku (- 8,0 proc.) oraz pełnego mleka w proszku (- 3,8 proc.). W ostatniej aukcji nadal niedostępna była serwatka w proszku.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 24 084 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o ponad 1,5 tys. ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1,3 proc.,
• Masło – wzrost o 3,8 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 8,0 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 0,7 proc.,
• Laktoza – spadek o 3,1 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,5 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 3,8 proc.

Utrzymująca się od czterech miesięcy spadkowa tendencja na rynku przetworów mlecznych nie napawa optymizmem. Pocieszający jest zaś fakt, że pomimo czarnej serii spadków na giełdzie GDT, ostateczna wartość indeksu giełdowego jest nadal wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.