Podczas aukcji z 16 sierpnia br. notowania produktów mleczarskich uległy obniżce po raz piąty z kolei, a tendencja spadkowa utrzymuje się od marca br., z jednym wyjątkiem, gdy podczas sesji z 7 czerwca notowania wzrosły o 1,5 proc. Podsumowując statystyki za ten okres, na 11 sesji które się odbyły na GDT tylko jedna zakończyła się wzrostem notowań.

Pomimo spadku ogólnego indeksu cenowego podczas ostatniej aukcji, w większości kategorii oferowanych produktów mleczarskich notowanie uległy podwyżkom, z czego największa wystąpiła w przypadku sera Cheddar (+4,2 proc.). Z kolei rekordowym spadkiem wykazał się bezwodny tłuszcz mleczny (- 9,8 proc.).

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 30 326 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o niemal 3 tys. ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 9,8 proc.,
• Masło – wzrost o 0,2 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 4,2 proc.,
• Laktoza – nie oferowana,
• Odtłuszczone mleko w proszku - wzrost o 0,1 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 3,5 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT