Aukcja z 19. maja br. na giełdzie Global Dairy Trade po dwóch kolejnych spadkach zakończyła się wzrostem notowań. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł o 1 proc.
Wzrost ogólnego indeksu cenowego odbudował ostatni spadek (-0,8 proc.). Jednak nadal notowania na GDT są najniższe od niemal półtora roku. Mimo ostatniej dodatniej zmiany indeksu, większość kategorii produktów mleczarskich uległa obniżkom. Największy spadek odnotowano w przypadku sera Cheddar (- 6,0 proc.). Z kolei kategorie pozostające nad kreską zaliczyły wyraźne wzrosty, z których największy nastąpił w przypadku laktozy (+ 15,6 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (+ 6,7 proc.). Tego dnia sprzedano ogółem 16 777 t produktów mleczarskich, czyli nieznacznie więcej niż w poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,7 proc.,
• Masło – spadek o 1,9 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – spadek o 6,0 proc.,
• Laktoza – wzrost o 15,6 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 1,9 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 6,7 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,5 proc.
Niestety mimo pozytywnego rezultatu ostatniej aukcji, wyniki w szerszym ujęciu nie prezentują się już tak optymistycznie. Od początku tego roku większość, bo aż sześć z dziesięciu aukcji, zakończyła się na minusie.
Komentarze