Aukcja z 17. marca na giełdzie Global Dairy Trade była czwartą z kolei, która zakończyła się dość silnym spadkiem. Tym razem ogólny indeks cenowy spadł o 3,9 proc., czyli dużo niżej niż poprzednim razem.

Pomimo ujemnego wyniku ostatniej aukcji, większość kategorii produktów mleczarskich uległa podwyżkom. Jednak na ujemny ostatecznie wynik ogólnego indeksu wpłynęły bardzo głębokie spadki notowań odtłuszczonego mleka w proszku (- 8,1 proc.) oraz pełnego mleka w proszku (- 4,2 proc.). W pozostałych pięciu dostępnych kategoriach odnotowano wzrosty cen, szczególnie w przypadku laktozy (+ 4,9 proc.). Tego dnia sprzedano ogółem 24 209 t produktów mleczarskich.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1 proc.,
• Masło – wzrost o 0,3 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana.,
• Ser Cheddar – wzrost o 2,6 proc.,
• Laktoza – wzrost o 4,9 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 1,0 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 8,1 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 4,2 proc.

Po ostatnich wynikach nowozelandzkiej giełdy widać wyraźne pogorszenie koniunktury na rynku przetworów mleczarskich. Póki co, nie zanosi się na szybką poprawę sytuacji, tym bardziej w obecnej sytuacji, kiedy nie wiemy jeszcze w jakim stopniu na rynki rolne wpłynie pandemia koronawirusa. Póki co sytuacja na rajowym rynku jest jeszcze stabilna, jednak należy pamiętać o tym, że następstwa ruchów na światowych giełdach docierają z opóźnieniem.