PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowe cechy w ocenie wartości hodowlanej

Nowe cechy w ocenie wartości hodowlanej fot. Shutterstock

W grudniowej ocenie wartości hodowlanej bydła uwzględnione zostaną nowe cechy, tj. szybkość oddawania mleka, temperament, przebieg porodów, przeżywalność cieląt oraz wydajności i zawartości laktozy w mleku.



W grudniowej ocenie wartości hodowlanej bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej po raz pierwszy zostaną opublikowane wartości hodowlane zwierząt pod względem cech zdolności udojowej, cech związanych z przebiegiem porodu oraz wydajności i zawartości laktozy, jak czytamy na stronie Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. 

Choć cechy te nie są bezpośrednio związane z wydajnością mogą poprawiać opłacalność produkcji mleka poprzez obniżenie jej kosztów.

Krajowe oszacowania wartości hodowlanej dla cech zdolności udojowej i cech związanych z przebiegiem porodu, będą przesyłane do ośrodka obliczeniowego Interbullu w Uppsali, a na stronach Instytutu Zootechniki PIB publikowane będą oszacowania międzynarodowe, tak jak w przypadku cech uwzględnionych dotychczas w krajowym systemie oceny. Natomiast dla wydajności i zawartości laktozy, które nie są jak dotąd objęte oceną międzynarodową, Instytut Zootechniki PIB opublikuje krajowe oszacowania tylko dla buhajów użytkowanych w Polsce.

Jak podaje PFHBiPM, szybkość oddawania mleka (SOM) oceniana będzie subiektywnie w skali liniowej od 1 do 5, a temperament (TEM) będzie definiowany jako zachowanie krowy podczas doju i jej reakcja na czynności wykonywane przez obsługę w trakcie doju. Cechy te są ważne szczególnie w przypadku dużych ferm, gdzie czas potrzebny na obsługę jednego zwierzęcia ma duży wpływ na ekonomikę produkcji.

Fenotypowej oceny krów pod względem cech zdolności udojowej dokonywać będą wyszkoleni zootechnicy podczas drugiego próbnego udoju w trakcie pierwszej laktacji. Szybkość oddawania mleka oceniana będzie się w skali od 1 (bardzo wolne) do 5 (bardzo szybkie), a temperament w skali od 1 (zwierzę powolne i łagodne) do 3 (zwierzę pobudliwe lub agresywne). Oszacowana wartość hodowlana pod względem cech zdolności udojowej pozwoli na uwzględnienie tych cech podczas selekcji zwierząt i ich poprawy w kolejnych pokoleniach.

Kolejnymi uwzględnianymi cechami będą przebieg porodów oraz przeżywalność cieląt. Przebieg porodu oceniany będzie w skali punktowej od 1 (samodzielny) do 6 (cesarskie cięcie), a przeżywalność cieląt w skali od 1 (cielę żywe, normalne, bez deformacji), do 4 (cielę z deformacjami lub potworkowate, martwe).

Dla przebiegu porodu przyjęto skalę od 1 (poród samodzielny) do 4 (poród ciężki), a dla przeżywalności cieląt przyjęto skalę dwupunktową – 1 (cielę żywe) i 2 (cielę martwo urodzone lub padłe w ciągu 24 godzin po porodzie).

Wartości hodowlane dla obu cech oszacowano z uwzględnieniem efektu bezpośredniego i matczynego. Pierwszy z nich związany jest z genetycznym wpływem ojca cielęcia, natomiast drugi wynika z genetycznego wpływu ojca krowy-matki. W konsekwencji opublikowane zostaną cztery wartości hodowlane: dwie dla przebiegu porodu – łatwości ocieleń (efekt bezpośredni PPB i efekt matczyny PPM) i dwie dla przeżywalności cieląt – śmiertelności cieląt (efekt bezpośredni PCB i efekt matczyny PCM).

Wartości hodowlane zdolności udojowej, przebiegu porodów i przeżywalności cieląt, będą podlegały standaryzacji, tak aby średnia wartość zwierząt tworzących grupę bazową wynosiła 100, a odchylenie standardowe 10.

Oszacowania pod względem temperamentu i cech związanych z przebiegiem porodu będą dodatkowo przeskalowane tak, aby wyższa wartość hodowlana odpowiadała bardziej pożądanemu fenotypowi.

Hodowcy wybierając sztuki na rodziców przyszłego pokolenia powinni preferować zwierzęta o wartości hodowlanej wyższej niż 100 pod względem obu cech zdolności udojowej, przebiegu porodów i przeżywalności cieląt.

W grupie cech produkcyjnych pojawi się zaś oszacowana wartość hodowlana zwierząt dla wydajności i zawartości laktozy w mleku. Szacowanie wartości hodowlanej laktozy umożliwi hodowcom prowadzenie selekcji na tę cechę w wybranym przez siebie kierunku, dostosowanym do profilu produkcji. Hodowcy współpracujący z mleczarniami produkującymi głównie na rynki azjatyckie powinni doskonalić zwierzęta w kierunku obniżenia zawartości laktozy w mleku ze względu na charakterystyczny dla tego rynku wysoki odsetek konsumentów z nietolerancją laktozy.  



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.242.55
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.