Jak podaje ministerstwo rolnictwa, służby weterynaryjne Polski i Kostaryki na skutek renegocjacji wzoru świadectwa zdrowia rozszerzyły listę produktów, dla których możliwe jest uzyskanie uprawnień eksportowych przez zakłady mleczarskie.

Teraz do listy produktów, na które Polska posiada zatwierdzenie eksportowe zostały dopisane: mleko zagęszczone, skondensowane i kajmak, sery, masło, słodka śmietana i mleko UHT

Do tej pory Polska posiadała uprawnienia do wywozu następujących kategorii produktów: mleko w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, serwatka w proszku demineralizowana, śmietanka w proszku, koncentrat białka mleka, koncentrat serwatki, produkty mleczne z dodatkiem tłuszczy roślinnych.

Resort rolnictwa informuje, że zakłady zainteresowane eksportem nowych kategorii produktów mleczarskich na rynek kostarykański powinny skontaktować się z właściwymi terytorialnie powiatowymi lekarzami weterynarii w celu uruchomienia procedury uzyskiwania uprawnień.