W formularzu tym, w terminie do 15 dnia każdego miesiąca następującego po miesiącu, którego informacja dotyczyła, podmioty deklarować będą Dyrektorowi OT KOWR (właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę podmiotu skupującego):

  • ilość skupionego surowego mleka krowiego, w tym mleka ekologicznego, w kilogramach o rzeczywistej zawartości tłuszczu (uwaga! do wyrażenia ilości mleka w kilogramach należy zastosować współczynnik 1,030);
  • zawartość tłuszczu w surowym mleku krowim, jako procent masy produktu (uwaga! ponieważ badanie zawartości tłuszczu odbywa się z różną częstotliwością w poszczególnych podmiotach, przy wyliczaniu miesięcznej zawartości tłuszczu jako procencie masy należy przyjąć średnią arytmetyczną);
  • zawartość białka w surowym mleku krowim, jako procent masy produktu (uwaga! ponieważ badanie zawartości białka odbywa się z różną częstotliwością w poszczególnych podmiotach, przy wyliczaniu miesięcznej zawartości białka jako procencie masy należy przyjąć średnią arytmetyczną);
  • ilość ekologicznego surowego mleka krowiego, w kilogramach przy rzeczywistej zawartości tłuszczu (uwaga! do wyrażenia ilości mleka w kilogramach należy zastosować współczynnik 1,030).

Szerszy zakres przekazywanych danych w odniesieniu do mleka surowego na formularzu KOWR pierwszy raz podmioty zgłoszą w terminie do dnia 15 lutego 2021 r. za mleko dostarczone im w styczniu 2021 r.

Więcej informacji na temat comiesięcznego raportowania mleka przez podmioty wpisane do Rejestru Pierwszych Podmiotów Skupujących surowe mleko krowie – dostępne jest na stronie internetowej KOWR.