PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

O szansach i zagrożeniach na 6. Forum Sektora Wołowiny

O szansach i zagrożeniach na 6. Forum Sektora Wołowiny To już 6. edycja Forum Sektora Wołowiny, fot. Ł.Ch.

W dniach 2-3 grudnia w Warszawie odbyła się kolejna edycja Forum Sektora Wołowiny, której organizatorem było Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.



Podczas dwudniowych obrad odbyło się pięć bloków tematycznych, poruszających takie zagadnienia jak produkcja wołowiny w nowej WPR, handel międzynarodowy, reputacja europejskiej wołowiny, innowacje oraz zagrożenia dla rolników ze strony m.in. organizacji rzekomo prozwierzęcych.

Podczas konferencji często przewijało się hasło: zrównoważony rozwój, co oznacza produkcję wołowiny z zachowaniem warunków dobrostanu oraz ograniczeniem do minimum jej wpływu na środowisko. Podkreślano również, że na procesy produkcyjne coraz większy wpływ ma konsument, który poprzez dokonywane wybory i oczekiwania kreuje nowe trendy rynkowe.

Jak podkreślał Jerzy Wierzbicki, Prezes PZPBM, rolnictwo jest tylko w 10 proc. odpowiedzialne za emisję gazów cieplarnianych, w tym hodowla bydła to zaledwie 4 proc. Istnieje więc duża dysproporcja między zarzutami o niszczenie klimatu, a faktyczną odpowiedzialnością. W podobnym tonie wypowiadał się minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski: – To jest mitologizowanie przyrody. Tworzenie nowego boga z przyrody. Nie wydaje mi się, aby hodowla bydła miała decydujący wpływ na zmianę klimatu.

Na jednej z sesji dyskutowano nad wpływem międzynarodowych umów handlowych na rolnictwo, w tym m.in. sektor wołowiny. Jedną z bardziej kontrowersyjnych umów jest ta między Unią Europejską a krajami Mercosur. Zdania co do jej wpływu na europejskie rolnictwo były podzielone, jednak większość ekspertów wypowiadała się krytycznie nad przewidywanymi jej skutkami.

Podczas spotkania poruszono również kwestie związane z dobrostanem bydła, m.in. w aspekcie wystąpienia incydentu nielegalnego uboju bydła w jednej z polskich ubojni. Jak mówił Jacek Zarzecki, Prezes PZHiPBM, sytuacja ta przełożyła się na spadek cen o ponad 20 proc., co uderzyło głównie z mniejsze gospodarstwa. Podkreślał również, że w mediach przekazywano nieprawdziwe informacje, gdyż nigdy nie stwierdzono przypadków uboju chorego bydła, a jedynie kontuzjowanego. Zarzecki przedstawił także działania Rady Sektora Wołowiny mające na celu odbudowę wizerunku polskiej wołowiny.

W kolejnej sesji dotyczącej innowacji poruszano kwestie mające m.in. wpływ na wspomnianą wcześniej zrównoważoną produkcję wołowiny. Wskazywano na potrzebę edukacji konsumentów i klarowności oznakowania mięsa, aby klient wiedział co może z danego wyrębu może przyrządzić. Ciekawym rozwiązaniem był zaprezentowany szwajcarski projekt pozwalający na identyfikację wołowiny w dowolnym ogniwie łańcucha dostaw, wykorzystując do tego badania DNA.

Konferencja zakończyła się panelem dotyczącym zagrożeń dla rolnictwa m.in. ze strony organizacji mianujących się proekologicznymi, czy prozwierzęcymi. Doskonałym przykładem takich działań sabotujących była grupka protestujących żądających zamknięcia rzeźni, która podczas drugiego dnia okupowała wejście do budynku.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.91.106.223
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.