Najprostszą i najczęściej wykorzystywaną metodą określenia rezerw energetycznych jest ocena w pięciostopniowej skali BCS (Body Condition Scoring), gdzie 1 oznaczacza krowę skrajnie wychudzoną, a 5 bardzo otłuszczoną. Punktację przyznaje się z dokładnością do 0,25 pkt.
Ocenę kondycji przeprowadza się na stojącym zwierzęciu oceniając tył i prawy bok krowy. Niezbędne są wówczas dobre warunki świetlne, co pozwala na uniknięcie błędów. Oceniając kondycję krowy, bierze się pod uwagę określone punkty na jej ciele. Do miejsc takich należą:
- wyrostki kolczyste i poprzeczne kręgów lędźwiowych
- dół godowy,
- guz biodrowy i kulszowy,
- płaszczyznę pomiędzy guzami biodrowymi,
- płaszczyznę pomiędzy guzami biodrowym i kulszowym,
- okolice okołoodbytnicze
W całym cyklu produkcyjnym kondycja powinna mieścić się w przedziale 2,5 – 3,75. Znaczne odchylenia od tych wartości mogą wywoływać choroby metaboliczne, stany zapalne wymienia oraz macicy, a także problemy związane z rozrodem.
Ocenę kondycji należy przeprowadzać systematycznie, możliwie jak najczęściej, a przynajmniej w następujących terminach:
- połowie okresu zasuszenia,
- momencie wycielenia,
- 45. dniu laktacji,
- 90. dniu laktacji,
- 180. dniu laktacji,
- 270. dniu laktacji.
Komentarze