Ubiegły rok na ryku przetworów mleczarskich zakończył się podczas ostatniej sesji 2021 r. na minusie. Na szczęście jednak otwarcie nowego roku na giełdzie GDT przyniosło ożywienie i wzrost notowań.

Podczas ostatniej sesji na GDT z 4 stycznie br. odnotowano wzrost ogólnego indeksu giełdowego o 0,3 proc., co stanowiło pozytywny akcent podczas pierwszej, otwierającej sesji w nowym roku.

Wzrost, choć niewielki, przyniósł podwyżki niemal we wszystkich kategoriach produktów mleczarskich. Największą podwyżkę odnotowano w przypadku sera Cheddar (+ 4,9 proc.). Spadek natomiast odnotowano tylko w jednej kategorii, do której należał bezwodny tłuszcz mleczny (- 0,7 proc.). Indeks pełnego mleka w proszku pozostał bez zmian, a laktoza tego dnie nie była oferowana.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 30 685 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 300 ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,7 proc.,
• Masło – wzrost o 0,3 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 1 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 4,9 proc.,
• Laktoza – nie oferowana,
• Odtłuszczone mleko w proszku wzrost o 1 proc.,
• Pełne mleko w proszku – indeks bez zmian.

źródło: Global Dairy Trade
źródło: Global Dairy Trade