PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Odszkodowania za utylizację bydła ograniczą obrót „leżakami”?

Odszkodowania za utylizację bydła ograniczą obrót „leżakami”? Samorząd rolniczy z Podlasia proponuje odszkodowania do bydła nienadającego się do wprowadzenia na rynek, fot. Ł.Ch.

Autor:

Dodano:

Tagi:

Podlaska Izba Rolnicza wyszła z propozycją ustanowienia odszkodowań za utylizację bydła nienadającego się do obrotu handlowego, aby ograniczyć proceder wprowadzania na rynek złej jakości wołowiny.



Po tzw. aferze leżakowej, polska wołowina wciąż potrzebuje silnej promocji, aby naprawić nadszarpnięty wizerunek. W tej sytuacji nie można pozwolić sobie na kolejne incydenty mające wpływ na cały rynek wołowiny.

Aby uniknąć takich sytuacji samorząd rolniczy z Podlasia wnioskuje o wprowadzenie odszkodowań za zutylizowanie dorosłej sztuki bydła, która w opinii lekarza weterynarii powinna zostać uśmiercona, bądź leczonej antybiotykami, u której zastosowana terapia nie przyniosła pożądanych rezultatów, a na mięso nadal obowiązuje okres karencji.

Według Podlaskiej Izby Rolniczej, taka forma wsparcia rolników może wyeliminować proceder skupowania chorego bydła oraz „leżaków” przez niewielkie, lokalne ubojnie i ograniczyć tym samym ryzyko wprowadzania złej jakości wołowiny na rynek.

- Wydaje się, że możliwość uzyskania dofinansowania do zutylizowanej sztuki zniechęciłoby rolników do sprzedaży chorych zwierząt. Proponujemy odszkodowanie w wysokości 600 – 800 zł. Kwota ta wynika z tego, ile ubojnie proponują rolnikowi za zutylizowanie dorosłej sztuki bydła – czytamy w piśmie skierowanym do Wiktora Szmulewicza, Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (24)

  • Mariusz74 2021-05-05 08:14:48
    Krok w dobrym kierunku. Na brakowanym mięsie zarabiają cwane ubojnie. Mięso i tak trafia na rynek jako pełnowartościowe i ostatecznie oszukuje się konsumenta. Gdyby była dopłata do takiego uboju i utylizacji to w skali roku kilka tysięcy sztuk tusz nie było by wprowadzonych do obrotu . Kebab by jedynie zdrożał.
  • Marcel123 2021-05-04 19:13:20
    Aha krowa z gorączką bez antybiotyków jeat zła i nie dobra ale kurczaki supermarketów z antybiotykami i regulatorami wzrosu to już ok.tak bo tanie w promocji jezu w jakim my świecie żyjemy ludzie podczas wojny jwdli padłe krowy i żyli po 100 lat i byli mądrzejsi i pracowitsi jak dzisiejsza młodzież
    • Racjonalny 2021-05-05 14:29:53
      Ciekawe cos byś zrobił jak by Ci podali mięso z pół zdechłej krowy 🤔
      • na pewno 2021-05-07 06:31:40
        zjadłby ze smakiem
      • Kluska 2021-05-08 11:18:56
        A skąd wiesz, czy już nie jadłeś z takiej krowy. No chyba, że nie jadasz wołowiny.
    • bez " zawiasów " 2021-05-08 20:41:39
      Powiem tak; jesteś idiotą , spóźnionym do stanów faktycznych o jakieś 15-20 lat . Antybiotyki są pod surowa kontrolą , a hodowcy (i lekarze wet.) nauczyli się je stosować we właściwym czasie ponieważ wykryte - obojętnie gdzie , są identyfikowane po partiach mięsa . Koszt utylizacji , to ok. 1,5 zł za kilogram (no i oczywiście bez zapłaty za mięso). Hormonów wzrostu nikt nie stosuje ponieważ wytwórca paszy - złapany na hormonach (zresztą gdzie je nabywać) poszedłby do "pudła" bez zawiasów.
  • Tu jest Polska 2021-05-03 21:08:31
    Dalej beda wprowadzać do obrotu bo to sa tacy wiejscy
  • Racjonalny 2021-05-03 19:39:28
    Dalej dokładanie krowiarzom. A co dla innych hodowców np. za maciorę?
    • Rolnik 2021-05-04 05:48:18
      Z maciory to akura na sprzedanie inna tanie jadki.
      • Racjonalny 2021-05-04 10:40:43
        Co?? Bo nie rozumiem
  • Błażej 2021-05-03 19:12:42
    Takie działanie wesprze ale nie zlikwiduję problemu. To że zwierzę jest tzw leżakiem nie zawsze oznacza że mięso z takiego zwierzęcia do niczego się nie nadaje. Większość takich przypadków to krowy po urazach bądź ciężkich podłogach, co nie dyskfalifikuje tego mięsa. Problem w tym że brakuje firm wyspecjalizowanych w odbiorze takich zwierząt, i odpowiednich regulacji prawnych które by to wspierało. Ktoś robi na tym dobry pieniądz, a ludzie którzy nie znają rolnictwa oczerniają zwykłego hodowcę. Większość osób nie posiada niestety wyobraźni, wiedzy bądź zwykłego obycia z hodowlą i nie rozumieją że jeżeli np. byk sobie połamie kopyto, miednicę etc to mięso z niego jest nadal wartościowe i rolnik nie pcha w te zwierzę antybiotyków wiadrami, tylko jeżeli sytuacja jest taka że zwierzę cierpi, nie ma szans na jego wyleczenie więc zostaję wysłane na ubój.
    • Rolnik 2021-05-03 21:21:18
      Chłopie bredziś a nie mówisz prawdy. Komu tą ciemnotę wciskasz? Zwierzę ze złamaną kończyną gorączkuje nawet bez antybiotyków mięso jest złej jakości, znaczy że jest niedobre i nie da się tego jeść chyba, że nikt o tym nie wie i z dodatkami silnych przypraw jakoś to przełknie.
      • Prezes 2021-05-03 21:39:34
        Widza ze ciebie rolnik jak z koziej (...) torba podróżna... Ale takich widać nie brakuje...
      • Rolnik 2021-05-04 06:23:13
        Prezes to kapucyn który z niewiedzy sam spożywa mięso mało wartościowe bo jest okuty chciwością. Wielu rolników korzysta z przypadkowych zdarzeń bo tak by nigdy nie konsumowali mięsa. Znam rolników którzy raz mają pełne stoły kotletów i kiełbas, nawet częstują innych a raz nie mają na margarynę.
    • Rolnik 2021-05-04 05:51:36
      Są firmy sam sprzedałem krowę do firmy AmPol krowa ważyła około 700kf pękła miednica przy cielenii krowa nie miał gorączki badał ja kekarZ weterynarii wystawił Świadczenie o uboju z konieczności ładnie ubili krowę ale jak zobaczyłem fakturę to wolę żeby zdechła w domu albo ją uspać a nie tylko mnzlodziejom sprzedać za krowę w wadze 700kg dała mięsa 380kg cena jaka mi zapłacono to 1zł netto za kg mięsa gdzie cena po uboju to 12-13zł netto kg .
      • Rolnik 2021-05-04 08:15:00
        Następny chłop opowiada brednie o pięknej krowie która ważyła 700kg a mięsa było tylko tyle. Tak, mięsa było tylko tyle bo reszta z krwiakami została odrzucona. No ale rolnik uważa, że to też jest dobre mięso bo sam takowe spożywa.
      • Rolnik 2021-05-04 16:55:46
        Chyba napisałem jasno krowa dała mięsa nadającego się do spożycia po usunięciu wszystkiego co nie może trafić 340kg mięsa krowa była ubitą kilka godzin od zajścia . A cena za mięso po uboju to 1zł netto za kg gdzie takie mięsa kosztuje normalnie 13zł kg netto ubojnia wydymał a mnie na lekko 3000zł i to wszystko legalnie zgodnie z prawem ..
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.122.9
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.