W kolejnym odcinku z cyklu „Okiem Farmera” zajmujemy się tematyką związaną z produkcją bydła opasowego i zmian, jakie zachodziły ostatnio w tym sektorze.
Trzeba podkreślić, że sektor wołowiny przez ostatnie ponad półtora roku został mocno poturbowany. Złożyło się na to wiele czynników, począwszy od afery „leżakowej”, przez ograniczenia eksportowe, zmniejszenie popytu na wołowinę w UE, po siejącą spustoszenie pandemię koronawirusa.
Choć staraliśmy się zakończyć optymistycznym akcentem dotyczącym ostatnich wzrostów cen bydła w skupie, wydaje się jednak, że to nie koniec złych doświadczeń dla tego sektora. Sytuacja w branży jeszcze się nie ustabilizowała, a doniesienia z ostatnich dni wskazują na kolejne poważne zagrożenie w postaci planowanego ograniczenia uboju rytualnego.
Rada Sektora Wołowiny w obronie uboju religijnego bydła


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)