PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Opas dla każdego

Autor: Jerzy Żółkowski

Dodano: 27-11-2006 09:02

Tagi:

Większość gospodarstw, które zrezygnowały lub będą rezygnować z chowu krów mlecznych, a także te, które muszą go ograniczać z powodu braku kwoty mlecznej, może rozwijać chów bydła rzeźnego



Wielu rolników zdaje już sobie sprawę z tego, że chów bydła rzeźnego jest opłacalny. Wskazuje na to duży odsetek krów inseminowanych nasieniem buhajów ras mięsnych. Oblicza się, że jest to nawet 35 proc. pogłowia krów, co może już zagrażać reprodukcji stada krów mlecznych. Bezpieczną granicą pozwalającą na odnowienie stada jest 20 proc. krów pokrytych nasieniem buhajów mięsnych.

Zainteresowanie rolników zakupem jałówek hodowlanych ras mięsnych jest tak duże, że ich ceny przekraczają już 2000 euro za sztukę. To zupełnie niepotrzebna i bardzo kosztowna inwestycja. Taniej i lepiej jest kupić jałówki mieszańce, pochodzące po buhajach ras mięsnych, i pokryć je ponownie takim buhajem. Sztuki z udziałem 75 proc. krwi ras mięsnych są już bardzo podobne pod względem pokroju do czystych ras mięsnych. Jałówki mieszańce z udziałem 50 proc. i 75 proc. krwi ras mięsnych dają ponadto więcej mleka niż czyste rasy mięsne, co wpływa na szybszy wzrost cieląt i zmniejsza koszty ich odchowu. Wydajność rzeźna takich cieląt jest oczywiście o 2-3 proc. niższa. Zaletą mieszańców są korzyści osiągane dzięki heterozji, czyli tak zwanej wybujałości krzyżowniczej. Zwierzęta są biologicznie silniejsze i odporniejsze na gorsze warunki utrzymania.

Do dalszego chowu spośród takich mieszańców powinno się zostawiać tylko jałówki, inseminując je lub kryjąc buhajami czysto rasowymi, dowolnej rasy mięsnej. O wyborze rasy powinny decydować warunki gospodarstwa. Ja najchętniej zalecam rasę limousine, a w niektórych regionach – simentalera, ze świadomością, że rasa ta daje duże cielęta, a zatem porody są cięższe. Zaletą krzyżowania krów mlecznych z rasą simentalską jest jednak to, że jałówki pochodzące z takiego krzyżowania nadają się doskonale do chowu, a buhajki na opas ciężki, do masy ciała 600-700 kg. 

Korzystne jest także pozostawianie na opas buhajków naszej rasy mlecznej polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej, ale pod warunkiem, że opas będzie prowadzony co najmniej do masy ciała 650 kg i wyższej, gdy buhajek jest w wieku około 20 miesięcy. Bywa, że taką masę ciała buhajki osiągają w wieku 18 miesięcy. Cielęta rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej mogą być również opasane na białe mięso do masy ciała 180 kg. Karmi się je wtedy wyłącznie preparatami mlekozastępczymi. Za takie cielęta niektórzy eksporterzy płacą po 3,5 euro za kg masy ciała. Cena takich cieląt ras mięsnych jest wyższa i dochodzi do 3,8 euro za kg. Niektóre zakłady mięsne są także zainteresowane bydłem młodym, odchowywanym przy krowach i dokarmianym do masy ciała 200-250 kg. Może się to opłacać, jeżeli cena będzie odpowiednio wysoka. W przeciwnym wypadku lepiej opasać do większej masy ciała, około 600-700 kg. Można wówczas stosować dużo pasz objętościowych, kiszonek, sianokiszonek, a także wykorzystać pastwiska, dodając pasze zbożowe. Opas lekki opłaca się bardziej przy tanich cielętach. Gdy są drogie, bardziej opłacalny jest opas ciężki.

Za rozwijaniem chowu bydła mięsnego w Polsce przemawia:

  • możliwość wykorzystania wszelkich budynków, w tym także stodół, szop, może z wyjątkiem dusznych obórko-chlewików;
  • możliwość wykorzystania użytków zielonych, do których są większe dopłaty, oraz przetworzenia zboża gorszej jakości;
  • małe nakłady pracy (przy zapewnieniu paszy można mieć wolne niedziele i święta);
  • możliwość prowadzenia tego kierunku chowu przez osoby pracujące poza gospodarstwem rolnym, które nie mogą poświęcić wiele czasu na obsługę zwierząt. Przy zapewnieniu dostępu do kiszonki, siana i wody, a także na pastwiskach możliwe jest doglądanie zwierząt co kilka dni.

We Francji, gdzie produkcja mleka już od kilkudziesięciu lat jest ograniczona kwotą mleczną, często można spotkać obory, w których wiele stanowisk jest pustych. Kwoty mleczne przydzielano bowiem dawno, gdy wydajność krów była znacznie niższa. Dzisiaj, gdy wzrosła ona dwukrotnie, potrzeba znacznie mniej krów do osiągnięcia kwoty mlecznej. Rolnicy mają więc wybór: albo dokupić kwotę, albo zmniejszyć liczbę krów w stadzie. Nie da się bowiem zatrzymać wzrostu wydajności mlecznej krów, gdyż ma to największy wpływ na ekonomikę produkcji. Podobne tendencje obserwujemy już w Polsce. Nasi rolnicy są jednak w lepszym położeniu, gdyż jeszcze przez kilka lat mogą zwiększać pogłowie zwierząt rzeźnych. 

Źródło: "Farmer" 19/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.94.109
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.