PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Opas wolców może być opłacalny, ale…

Opas wolców może być opłacalny, ale…
Opas wolców w określonych warunkach może być bardziej opłacalny niż opas buhajów rasy HF, fot. Ł.Ch.

Autor:

Dodano:

Tagi:

Opas wolców w naszym kraju praktycznie nie funkcjonuje, pojedyncze ubijane sztuki mieszczą się w granicach błędu statystycznego. Jak więc można zwiększyć opłacalność opasu tych zwierząt?



Podczas spotkania zorganizowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, przedstawiono projekt zakładający opas wolców, którego celem jest uzyskanie mięsa o określonych walorach sensorycznych. Ważne jest tu uzyskanie tusz o otłuszczeniu na poziomie 3-4 pkt oraz wysokim udziale tłuszczu śródmięśniowego, czyli tzw. marmurkowatości mięsa (min. 3 pkt.). Celem jest również uzyskanie mięsa jasnej barwy, co można osiągnąć zabiegami żywieniowymi, m.in. ograniczając podaż sianokiszonek na rzecz słomy, jako komponentu strukturotwórczego w dawce pokarmowej.

Ubojnie wykazują zainteresowanie pozyskiwaniem wolców jako potencjalnie wyższej klasy wołowiny w porównaniu do buhajów. Projekt będzie realizowany w ramach systemu jakości wołowiny QMP (Quality Meat Program). Założenia dotyczące systemu żywienia przedstawił dr Marcin Gołębiewski z SGGW.

Wykorzystanie potencjału bydła HF

Opas wolców, szczególnie w przypadku buhajów rasy HF, które dominują na krajowym rynku, jest szansą na wykreowanie nowego produktu w postaci wołowiny o wyższych walorach kulinarnych w porównaniu z buhajami tej rasy. Motywacją do prowadzenia opasu wolców byłaby wyższa cena uzyskiwana za kilogram mięsa pozyskiwanego od takich zwierząt.

Jednak, jak mówił dr Gołębiewski, aby osiągnąć założone cele, konieczny jest wybór odpowiednich zwierząt i dostosowany do nich program żywienia, którego celem jest wyprodukowanie określonego typu mięsa. Do opasu wolców według eksperta powinny być wybierane sztuki o średnim kalibrze (3/4 w skali 9-punktowej), które w wieku 5 miesięcy powinny osiągać ok. 100 cm wysokości w krzyżu.

Sztuki o małym kalibrze charakteryzują się wczesną dojrzałością, ale niską masą tuszy. Z kolei zwierzęta o bardzo dużym kalibrze uzyskują co prawda wysoką masę tuszy, ale wykazują się bardzo późną dojrzałością. Dlatego do opasu wolców najbardziej kwalifikują się zwierzęta o średnim kalibrze, dla których okres żywienia końcowego, tzw. finiszu jest relatywnie krótki. Trzeba mieć świadomość, że im wyższy kaliber zwierzęcia tym jest dłuższy konieczny okres finiszu, co może okazać się nieuzasadnione ekonomicznie.

Opas wolców na końcowym etapie, jak informował dr Gołębiewski jest zbliżony do opasu jałówek. Wolce są w stanie w krótszym czasie odłożyć tłuszcz, aby osiągnąć pożądany efekt marmurkowatości mięsa, w porównaniu z buhajami, u których produkowany testosteron powoduje przyspieszone spalanie tłuszczu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Dariusz 2021-06-05 11:13:41
    Doktór że ssgw będzie z hf-ow kulinarna wołowinę robić buhahaga. Mięso z hf- to tylko jako dodatek do kiełbasy się na daje.. a jako kulinarna tylko rady mięsne tj lm, angus itp.
  • Lewar 2021-05-31 15:14:18
    Masz wolca łąkę i łeb na karku?? Wolca w łeb i sprzedaj z Lady chłodniczej w swoim Przydomowym sklepiku Dr ze sggwu muszą się Jeszcze podszkolić Z robienia biznesu na wsi a nie doić biednego chłopa Uwlaszczonego nakazem carskim w 1794 roku
    • Krzysztof 2021-06-20 20:20:29
      Można mieć różne opinie na temat opasu wolców. Nie wypada jednak dyskutować nad faktem, że uwłaszczenie chłopów w Królestwie Polskim zostało wprowadzone (rzeczywiście ukazem cara Aleksandra II) w 1864 roku, a nie w 1794.
  • Bydlo 2021-05-31 13:45:30
    Bydło powoli będzie odchodziło do historii. Nic się nie opłaca 2 lata czekać na jakieś pieniądze.w pracy 8 godzin i masz co miesiąc. A tu harówka. Sam 20szt opasów i sporo pracy.ale widzę jak mleczarze po nocach zbierają paszę to czapka z głów. Będąc na etacie ośmiogodzinnym i mieć tyle nadgodzin co mam na albo jeszcze bardziej zapracowani mleczarze. To 7-8tys miałby się. Nieważne czy wolce,opasy czy jałówki. Powoli bydło zaczyna się nie opłacać.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.242.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.