Sześć organizacji branży rolno-spożywczej apeluje do Premiera Mateusza Morawieckiego o włączenie zakładów produkcji i przetwórstwa żywności do Infrastruktury Krytycznej.
Pod pismem skierowanym do Premiera RP, dotyczącym koniecznych działań podczas trwania epidemii koronawirusa, podpisało się sześć organizacji z branży rolno-spożywczej:
- Polska Izba Mleka,
- Polska Federacja Producentów Żywności
- Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego,
- Związek Polskie Mięso,
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego,
- Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
- Mając na uwadze aktualną sytuację w kraju związaną z rozszerzającą się pandemią koronawirusa, wzrostem liczby zachorowań na COVID-19 oraz wprowadzonymi w związku z tymi ograniczeniami w działaniu niektórych gałęzi gospodarki, uznajemy za niezbędne zagwarantowanie ciągłości dostaw żywności w tym szczególnie produktów z tak zwanego koszyka podstawowego, takich jak między innymi mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, jaja, przetwory zbożowe, owoce, warzywa i ich przetwory, poprzez umożliwienie nieprzerwanego funkcjonowania zakładów, niezależnie od ewentualnych restrykcji, które mogą zostać wprowadzone przez władze w przypadku konieczności zaostrzenia środków w walce z epidemią – czytamy we wniosku.
Jak podkreślają organizacje, do branży rolno-spożywczej zaliczają się również gospodarstwa produkujące mleko, których jest ponad 100 tys., ale również gospodarstwa dostarczające mięso i drób, które z dnia na dzień nie są w stanie zaprzestać produkcji i dostaw. I ich ocenie działania te pozwolą złagodzić problemy pojawiające się w następstwie postępującej epidemii i zagwarantują bezpieczeństwo żywnościowe obywateli.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)