Aukcja z 3. grudnia na giełdzie Global Dairy Trade po pięciu kolejnych wzrostach, tym razem zakończyła się na minusie. Ogólny indeks cenowy spadł zaledwie o 0,5 proc. Ostatni spadek na zbliżonym poziomie odnotowano 3. września.
Pomimo ujemnego bilansu ostatniej sesji, spadek notowań wystąpił jedynie w dwóch kategoriach produktów mleczarskich, z których największy wystąpił w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 5,1 proc.). Wzrost zaś odnotowano aż w pięciu kategoriach, z których najwyraźniej podrożała kazeina (+ 4,9 proc.).
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 5,1 proc.,
• Masło – spadek o 4,9 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 1,6 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 2,7 proc.,
• Laktoza – indeks nie dostępny,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 4,9 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,9 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,1 proc.
Komentarze