PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Po jakim czasie od zbioru skarmiać sianokiszonkę?

Po jakim czasie od zbioru skarmiać sianokiszonkę?
Sianokiszonkę powinno się otwierać po minimum 6 tygodniach zakiszania, fot. Ł.Ch.

Obecnie trwa sezon zbioru pasz z użytków zielonych, które stanowić będą bazę paszową aż do nowych zbiorów. Jednak niekiedy deficyt pasz zmusza do szybszego skarmiania zapasów. Po jakim więc czasie możemy skarmiać świeżą paszę?



Początek zbioru pasz z użytków zielonych pokrywa się niekiedy z wykorzystaniem zapasów paszy z ubiegłego sezonu. Niektórzy hodowcy niechętnie podchodzą do zakupu pasz objętościowych ze względu na niepewną jakość, wolą więc od razu rozpocząć skarmianie świeżych pasz, co nie jest zalecaną przez żywieniowców praktyką. Na forach rolniczych często więc pada pytanie: „Kiedy mogę otworzyć sianokiszonkę?”.

Za minimalny czas fermentacji prawidłowo zakiszonej zielonej masy przyjmuje się okres ok. 6-8 tyg. W pierwszej fazie zakiszania, trwającej ok. 3-7 dni, następuje obumieranie zakiszanych roślin. W tym czasie, w trakcie oddychania roślin, zużyty zostaje tlen, dzięki czemu powstają warunki beztlenowe konieczne do prawidłowego przebiegu procesu fermentacji.

Jeżeli kiszonka zostanie otworzona na tym etapie, nastąpi zaburzenie procesu fermentacji w wyniku dostępu do paszy tlenu. W efekcie kiszonka będzie się słabo przechowywać oraz wzrośnie ryzyko wtórnej fermentacji. Jest to szczególnie istotne w przypadku przechowywania paszy w pryzmie/silosie, gdzie pojawia się ryzyko wystąpienia strat na całej magazynowanej powierzchni.

Przedwczesne skarmianie sianokiszonki może wywołać również spadek produkcji u krów w wyniku obniżonego pobrania nie w pełni zakiszonej paszy, która jest dla bydła mniej atrakcyjna ze względu na znaczącą zawartość kwasu octowego, produkowanego przez bakterie tlenowe.

Jeżeli jest taka możliwość, warto wstrzymać się ze skarmianiem świeżych pasz. O ile w przypadku sianokiszonki w balotach ryzyko wystąpienia strat jest mniejsze, tak w przypadku silosu/pryzmy straty mogą być znaczące.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Yanosik21 2021-06-09 09:34:44
    Witam.Artykul pisany przez ,,dziennikarza z miasta" tzw. teoria, mówiąc krótko po jakim czasie można skarmiac różne kiszonki zależy od tego z czego jest zrobiona, stanu wilgotności masy przed założeniem, rodzaju zaliczania(bele, pryzma,rękaw)pogody (w dniu zbioru, deszcz, silny wiatr) powolnego uciśnięcia a także skarmiania ( szerokość pryzmy do wielkości stada/tzw.posuw dzienny) oraz w mniejszym stopniu pocięcia masy, A skarmianie w teorii i praktyce się różni. Z kukurydzy np.zaraz, bele po 2- 4tyg. tak jak nie skarmia się zboża(miele) zaraz po zbiorze kombajnem ( chyba że wilg. <12%)
    • rolo 2021-06-09 10:04:19
      widać jaki z ciebie ekspert, jak chcesz kiszonkę z kukurydzy skarmiać od razu po zbiorze. Co ty k.....wiesz o fermentacji.... a poza tym faktycznie zależy to od wielu czynników których jeszcze nie wymieniłeś: rasy użytkowanego bydła, podłoża na którym składowana jest kiszonka, strefy klimatycznej, rasy szczurów które dobierają się do kiszonki, no i przede wszystkim od wieku i masy hodowcy :D
    • Bym 2021-06-10 12:03:30
      Dziennikarza z miasta? Autora znam z czasów studenckich i nie pamiętam aby swoje stado bydła mlecznego utrzymywał w mieście - a może je przeniósł? Poza tym co ty masz za doświadczenie skoro takie rzeczy piszesz? Dwa ogony i kilka arów ziemi z rowami?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 188.147.109.217
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.