Pierwsza w tym roku aukcja GDT z 5. stycznia zakończyła się na dużym plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 3,9 proc. To już czwarta z rzędu podwyżka. W ciągu ostatnich ośmiu aukcjach tylko jedna z nich zakończyła się na minusie.
Wzrost ogólnego indeksu cenowego przełożył się na podwyżki we wszystkich dostępnych kategoriach produktów mleczarskich. Największy wzrost wystąpił w przypadku laktozy (+ 7,4 proc.) i masła (+ 7,2 proc.).
W palecie oferowanych produktów nadal niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Tego dnia sprzedano łącznie 30 313 ton produktów mleczarskich, czyli niemal 1,5 tys. ton mniej niż w poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 5,5 proc.,
• Masło – wzrost o 7,2 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 6,9 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 5,0 proc.,
• Laktoza – wzrost o 7,4 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 4,1 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 3,1 proc.
Sytuacja w sektorze mleka jest obecnie dość stabilna, co widać zarówno na światowym, jak i na krajowym rynku. Cena mleka w skupie sukcesywnie wzrasta i zbliża się do historycznego maksimum osiągniętego w grudniu 2013 r. (153,93 zł/hl l).
Aby sprzedać płody rolne zajrzyj na Giełdę Rolną!
Czytaj więcej
Cena mleka rośnie – najdrożej na Podlasiu
Komentarze