PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa w paszach starterowych dla cieląt

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa w paszach starterowych dla cieląt
Jak zaznaczył dr Górka, wykorzystanie PŚR w żywieniu cieląt może wiązać się z ok. 5 proc. obniżką kosztów paszy, fot. PTWP

Możemy wprowadzić do paszy starterowej nawet 20-25 proc. śruty poekstrakcyjnej rzepakowej, jak informował dr hab. Paweł Górka dodając, że główną zaletą takiego postępowania jest obniżenie kosztu paszy, którą podajemy cielętom, a jednocześnie nie pogarszamy efektów odchowu.



Podczas ogólnokrajowej konferencji PSPO na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”, dr hab. Paweł Górka z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie omówił możliwości wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w paszach starterowych dla cieląt.

Jak podkreślił ekspert, wyniki dotyczące wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu cieląt są niejednoznaczne, jednak obie śruty, sojowa i rzepakowa, mają swoje zalety.

– Całkowite zastąpienie poekstrakcyjnej śruty sojowej śrutą rzepakową w paszach starterowych dla cieląt nie jest łatwe, niemniej jednak można przynajmniej częściowo zastąpić śrutę poekstrakcyjną sojową białkiem rzepakowym. Możemy nawet wprowadzić do paszy starterowej 20-25 proc. śruty poekstrakcyjnej rzepakowej. Główną zaletą takiego postępowania jest to, że obniżamy koszt paszy, którą podajemy cielętom, a jednocześnie nie pogarszamy efektów odchowu – podkreślił dr Górka.

Jak zaznaczył, oszczędność związana z takim rozwiązaniem w dużym stopniu uzależniona jest od aktualnej ceny surowców, jednak przy dosyć dużej różnicy cen śruty poekstrakcyjnej rzepakowej i sojowej może to być obniżka rzędu 5 proc.

Z kolei w kwestii gorzkiego smaku pasz rzepakowych, który mógłby negatywnie wpływać na pobranie paszy przez cielęta, nasz rozmówca zaznacza, że ograniczenie tego negatywnego aspektu wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu cieląt jest możliwe dzięki wprowadzeniu do paszy starterowej komponentów słodkich, np. glicerolu czy melasy.

– Badania wskazują, że udział wynoszący 5 proc. suchej masy paszy bardzo dobrze sprawdza się w tym zakresie. W mojej opinii nawet 3-4 proc. powinno być już wystarczające – informował nasz rozmówca dodając, że ponadto glicerol jest dobrym stymulatorem rozwoju przewodu pokarmowego, a w efekcie jego stosowania cielęta będą chętniej pobierały pasze stałe, będą odporniejsze na biegunki i będą osiągały lepsze przyrosty.

Pytany o to jak prawidłowo ocenić skład paszy starterowej nasz rozmówca zaznacza, że hodowca przede wszystkim może zweryfikować skład surowcowy startera.

– Jeżeli pasza starterowa zawiera bardzo dużą ilość produktów ubocznych, nie tylko śruty poekstrakcyjnej rzepakowej, ale i DDGS, otrąb pszennych, i te surowce w etykiecie znajdują się na samym początku, to może wybudzać pewien znak zapytania czy to jest dobra pasza starterowa, ponieważ w jej składzie będzie dużo produktów, które mają dużo włókna, a w efekcie taki starter będzie zawierał mało skrobi. W przypadku najmłodszych cieląt zawartość skrobi jest bardzo ważna i powinniśmy dążyć do tego, aby w starterze znajdowało się ok. 35 proc. skrobi i ok. 17 proc. włókna i to są informacje, które nie zawsze hodowca znajdzie na etykiecie produktu. Zawsze może jednak dopytać producenta o taką rozszerzoną charakterystykę produktu – podsumował dr Górka.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.165.57.161
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.