Pierwsze z nich działa na zasadzie termosu. Składa się z dwóch ścianek wykonanych z odpornego na uszkodzenia polietylenu, pomiędzy którymi znajduje się warstwa izolacyjna w postaci pianki poliuretanowej.
Charakterystycznym elementem wyposażenia tego rodzaju poideł jest wykonana z tworzywa sztucznego kula zamykająca od góry otwór poidła. Ma ona za zadanie odizolować wodę od ujemnej temperatury, a także uchronić przed zanieczyszczeniem.
Chcąc skorzystać z poidła krowa musi pokonać opór kuli wpychając ją do środka. Pobrana woda zostaje natychmiastowo uzupełniona w automatyczny sposób, dzięki zamontowanemu zaworowi pływakowemu. Dzięki warstwie izolacyjnej woda w poidle utrzymuje stałą temperaturę 3 - 5 ºC oraz 10 - 12 ºC latem.
Producenci tego rodzaju poideł gwarantują ich mrozoodporność nawet do - 30 ºC. Na rynku występują jedno i dwukomorowe poidła kulowe. Wersja jednokomorowa jest w stanie zaopatrzyć w wodę 20 - 30 dorosłych sztuk. Natomiast wersja dwukomorowa grupę dwukrotnie większą, czyli do 60 dorosłych sztuk. Poidła tego typu wyposażone są z reguły w korki spustowe, które umożliwiają szybkie spuszczenie wody oraz sprawne ich czyszczenie.
Innym rodzajem poideł niezamarzających, które doskonale sprawdzają się w trudnych warunkach zimowych, są poidła podgrzewane. Są one szczególnie zalecane do pojenia cieląt, które wymagają nieco wyższej temperatury wody, niż dorosłe sztuki. Zapewnienie również krowom mlecznym dostępu do wody o wyższej temperaturze (15 - 17 ºC) wpływa dodatnio zarówno na pobranie samej wody, jak i suchej masy paszy, a co za tym idzie również na wzrost mleczności.
Komentarze