PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pomoc unijna dla branży mleczarskiej była Polsce niepotrzebna?

Pomoc unijna dla branży mleczarskiej była Polsce niepotrzebna? fot. farmer.pl

Autor:

Dodano:

Tagi:

Jak wiadomo, wraz z wybuchem epidemii koronawirusa koniunktura na światowym rynku mleka, w tym oczywiście także w Polsce, znacznie się pogorszyła. Z tego też powodu UE zdecydowała się uruchomić w pierwszych dniach maja, mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania masła, OMP i serów. Patrząc na dane pokazujące, ile tych produktów zgłoszono do prywatnego przechowywania w Polsce, można dojść do wniosku, że w naszym kraju jednak nie było tak źle z tym mlekiem.



Jak wynika z opracowania Biura Analiz i Strategii KOWR na podstawie danych KE (data odczytu: 13.08.2020 r.), od 7 maja do 30 czerwca 2020 r. (w tym czasie można było składać wnioski) do prywatnego przechowywania w UE zgłoszono łącznie 20,1 tys. ton OMP z dziewięciu krajów członkowskich, w tym najwięcej z Niemiec (10 tys. ton), Niderlandów (4,7 tys. ton) oraz Belgii i Portugalii (po 1,8 tys. ton). Przedsiębiorcy w Polsce zgłosili do przechowywania 354 tony OMP.

Do końca czerwca, do prywatnego przechowywania zgłoszono także w skali UE 67,7 tys. ton masła, w tym m.in. najwięcej w Niderlandach (21,6 tys. ton), Irlandii (14,8 tys. ton), Niemczech (13,4 tys. ton), we Francji (7,2 tys. ton) oraz w Belgii (3,5 tys. ton), na Litwie i w Wielkiej Brytanii (po 1,7 tys. ton). W Polsce zgłoszono do przechowywania 431 ton masła. Łącznie do mechanizmu przystąpiło osiemnaście krajów członkowskich.

Najciekawsza sytuacja jest jednak w serach. Jak wynika z danych KOWR, do 30 czerwca br. przedsiębiorcy unijni zaoferowali do składowania w prywatnych magazynach 47,7 tys. ton serów. Do mechanizmu przystąpiło osiemnaście krajów UE. Limity serów przyznane poszczególnym państwom członkowskim wykorzystano w całości we Włoszech (12,7 tys. ton), w Hiszpanii (4,6 tys. ton), Wielkiej Brytanii (4,5 tys. ton), Irlandii (2,2 tys. ton), Belgii (1,1 tys. ton), na Litwie (978 ton) oraz w Szwecji (792 tony). Przedsiębiorcy w Polsce w ramach tego mechanizmu zgłosili 39 ton serów, choć maksymalna ilość serów, która mogła być objęta systemem prywatnego przechowywania w naszym kraju wynosiła 8277 ton!

Dane te zadziwiają, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę niedawne – bo majowe, alarmujące wystąpienia ówczesnych przedstawicieli Polskiej Izby Mleka, którzy – jak wynikało z wypowiedzi, tylko czekali na uruchomienie omawianego mechanizmu dopłat zamartwiając się czy zdążą z niego skorzystać:

O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy Edwarda Bajko, aktualnego prezesa Polskiej Izby Mleka.

- Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania mleka w proszku, masła i serów nie cieszy się wśród polskich mleczarni i firm handlowych dużą popularnością z kilku powodów – komentuje dla redakcji farmer.pl Edward Bajko, prezes PIM. – Po pierwsze, wymaga zamrożenia kapitału lub jest wręcz niedostępny w przypadku niskiej płynności finansowej firm. Po drugie, stwarza ryzyko niewykorzystania szans na korzystną sprzedaż, jeżeli rynek ożywi się przed upływem zadeklarowanego okresu przechowywania. To ryzyko oceniam szczególnie wysoko w przypadku silnych, ale nie fundamentalnych przyczyn osłabienia popytu, jak to miało miejsce w przypadku pandemii – podkreśla prezes Bajko.

- W przypadku serów, mechanizm wymaga dodatkowo trwałego i indywidualnego oznakowania każdej sztuki sera, co nie jest w Polsce stałą praktyką, bo w normalnych warunkach nie jest to potrzebne. Jest to mechanizm korzystny dla producentów markowych serów długodojrzewajacych (np. Parmigiano Reggiano), ale raczej powoduje partycypację budżetu unijnego w kosztach normalnego dojrzewania niż ogranicza podaż w celu stabilizacji rynku – zaznacza szef PIM. W jego ocenie także, mechanizm wymaga poniesienia relatywnie wysokich kosztów związanych z wymaganiami biurokratycznymi w stosunku do wysokości dopłat. Doliczając do tego koszty samego przechowywania „gra nie jest warta świeczki” przy stosunkowo niskich zapasach.

Zdaniem prezesa Bajko, nie jest wykluczone, że polskie mleko w proszku i masło było objęte dopłatami do przechowywania w większych ilościach niż wynika z danych posiadanych przez KOWR, ponieważ nasze produkty zgłoszone zostały przez zagraniczne firmy handlowe, które kupiły je w Polsce.

- Generalnie uważam uruchomienie mechanizmu dopłat do przechowywania z powodu pandemii za decyzję podjętą w dużej mierze z powodów PR-owych (wypadało coś zrobić, a mechanizm był gotowy i stosunkowo mało kosztowny) lub przekonaniem o nadchodzącym długotrwałym załamaniu globalnej wymiany handlowej z powodów logistycznych. Okazuje się on dosyć pomocny i skuteczny w przypadku krótkotrwałego załamania popytu, ale jest daleko niewystarczający w razie fundamentalnej i długotrwałej nadpodaży produktów mleczarskich – komentuje dla farmer.pl prezes PIM.

Także zdaniem przetwórców mięsa – unijny mechanizm dopłat do przechowywania tych towarów był nietrafiony:

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.205.144
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.