PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Postęp za wszelką cenę

Postęp za wszelką cenę

Autor: Agnieszka Królak

Dodano: 05-11-2012 10:12

Tagi:

Ocenianie wartości buhajów z ich genotypu to już standard w rozwiniętych krajach. One wykorzystują potencjał nauki i już klonują najlepsze zwierzęta.



Najbardziej technologia rozwinięta jest w Stanach Zjednoczonych, a najczęściej klonowane jest bydło. Mimo że nadal jest bardzo droga, co najmniej od trzech przedsiębiorstw biotechnologicznych w USA można kupić klony np. wybitnych buhajów i wykorzystywać je do poprawy cech w stadzie.

W Ameryce klonowanie zwierząt na potrzeby rolnictwa jest społecznie akceptowane. Inaczej jest w Europie, gdzie klonowanie budzi sprzeciw przede wszystkim w aspekcie dobrostanu zwierząt. W 2008 roku Komisja Europejska przeprowadziła badanie opinii publicznej, z którego wynika, że większość obywateli UE negatywnie odbiera klonowanie zwierząt na potrzeby produkcji żywności. Większe przyzwolenie jest dla klonowania w celu poprawy odporności zwierząt na choroby, czy ochrony rzadkich gatunków zwierząt.

Europejska Grupa do spraw Etyki w Nauce i Nowych Technologiach (EGE) w 2008 roku wyraziła wątpliwości co do etycznego uzasadnienia klonowania zwierząt na potrzeby produkcji żywności, powołując się na poziom cierpienia i problemów zdrowotnych klonów i ich matek zastępczych.

Krajowy zakaz stosowania technik klonowania zwierząt do celów handlowych wprowadzono jedynie w Danii, a poza nią w żadnym innym państwie członkowskim nie obowiązują szczegółowe przepisy krajowe dotyczące klonowania. Większość krajów UE stosuje jednak techniki klonowania wyłącznie do celów naukowych.

Obawy co do klonowania zwierząt gospodarskich dotyczą także bezpieczeństwa żywności. Z wielu badań wynika jednak, że nie ma żadnych różnic pod względem bezpieczeństwa żywności pochodzącej od klonów i ich potomstwa w stosunku do osobników z hodowli konwencjonalnej. Potwierdziły to już w 2008 roku zarówno amerykański urząd Food and Drug Administration (FDA), jak i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który ponowił tę opinię w lipcu br., podkreślając jednocześnie, że nadal problemem pozostają kwestie zdrowia i dobrostanu zwierząt.

W Ameryce póki co istnieje dobrowolne moratorium na wprowadzenie do obrotu mięsa i mleka pochodzących od klonów, które nie obejmuje jednak żywności pozyskanej od potomstwa klonów, jak również nasienia i zarodków pochodzących od klonowanych zwierząt. Ponieważ nie ma obowiązku oznaczania czy monitorowania takiego nasienia lub zarodków, dlatego też nie można określić, w jakiej ilości takie nasienie (lub zarodki) trafia do Unii Europejskiej, która jest głównym importerem amerykańskiego nasienia. Jak dotąd zagadnienia importu, handlu i korzystania z produktów pochodzących od klonów uregulowane są w ogólnych przepisach prawodawstwa UE, a przepisy te nie wymagają, by podmioty gospodarcze, czy władze zgłaszały produkcję, handel, czy import klonów, ich nasienia, czy zarodków.

W Unii Europejskiej jedynie żywność pochodząca od klonów wchodzi w zakres rozporządzenia (WE) nr 258/97 dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności, ponieważ pozyskiwana jest od zwierząt hodowanych przy pomocy niekonwencjonalnych technik. Żywność taka nie może być wprowadzona na rynek europejski bez uprzedniego zatwierdzenia.

Nie ma z kolei żadnego aktu prawnego, który regulowałby kwestie żywności pochodzącej od potomstwa klonów, zdarzało się również, że żywność od nich pochodząca trafiała na europejskie stoły.

W styczniu 2008 roku Komisja Europejska zaproponowała, aby zaktualizować rozporządzenie o "nowej żywności".

Dyskusja stanęła w martwym punkcie przy próbie wynegocjowania wspólnego stanowiska odnośnie klonowania zwierząt. Posłowie do Parlamentu Europejskiego przegłosowali poprawki, które wprowadzały zakaz technik klonowania oraz żywności pozyskiwanej od klonowanych zwierząt.

Zmianom tym z kolei sprzeciwiła się Rada Unii Europejskiej. Problem nie został rozwiązany, a Komisja Europejska wycofała się z proponowanych zmian. Do sprawy powróciła w 2010 roku - 19 października przedstawiła Sprawozdanie dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie klonowania zwierząt do celów produkcji żywności, w którym uzasadniła wprowadzenie tymczasowego zawieszenia w UE techniki klonowania wszystkich zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności, wykorzystywania klonów tych zwierząt oraz wprowadzania do obrotu żywności pozyskanej od klonów. Zakaz nie dotyczy klonowania do celów takich jak badania naukowe, produkcja farmaceutyków czy ochrona zagrożonych gatunków zwierząt.

Nie dotyczy również importu zarodków, czy nasienia klonów. Tymczasowy zakaz miał być ponownie rozpatrzony w ciągu 5 lat.

W maju br. KE rozpoczęła konsultacje publiczne na temat klonowania zwierząt w celu produkcji żywności, które trwały do 3 września. Debata na temat klonowania zwierząt ożywi się ponownie w 2013 roku, kiedy to KE ma przedstawić propozycje legislacyjne dotyczące klonowania zwierząt w celu produkcji żywności w Unii Europejskiej.

Nie tylko Stany Zjednoczone, ale również inne kraje takie jak Argentyna, Brazylia, Japonia, czy Chiny intensywnie rozwijają tę technologię rozrodu, dlatego całkowite "odcięcie" się Europy od klonowania może okazać się trudne do zrealizowania, jak również spowodować, że pod względem konkurencyjności pozostanie w tyle.

Już 7 listopada w Warszawie jedno z najważniejszych wydarzeń w rolniczym kalendarzu. Szerokie grono znamienitych gości i dziesiątki sesji, w których poruszamy aktualne i ważne dla rolników tematy. Zarejestruj się teraz!



Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.214.0
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.