Na aukcji z 15. listopada br. notowania produktów mleczarskich uległy wzrostowi, co stanowi pozytywną zmianę po trzech z rzędu spadkach notowań. Ostatnia sesja na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 2,4 proc.

Wynik ostatniej sesji sprawił, że zmiany w dostępnych kategoriach oferowanych produktów mleczarskich rozłożyły się dokładnie po połowie. Największy spadek wystąpił w przypadku laktozy (- 4,6 proc.). Natomiast największą podwyżkę odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (+ 3,1 proc.) oraz pełnego mleka w proszku (+ 3,1 proc.).

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 28 980 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik bardzo zbliżony (+ 113 ton) do tego z poprzedniej aukcji. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,7 proc.,
  • Masło – spadek o 0,8 proc.,
  • Maślanka w proszku – nie oferowana,
  • Ser Cheddar – spadek o 1,3 proc.,
  • Laktoza – spadek o 4,6 proc.,
  • Odtłuszczone mleko w proszku - wzrost o 3,1 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 3,1 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT