PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prezes PZPBM komentuje proceder oszustw przy zakupie bydła

Prezes PZPBM komentuje proceder oszustw przy zakupie bydła Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. fot. PTWP

O komentarz do powtarzających się przypadków nadużyć przy zakupie bydła, wypadających na niekorzyść rolnika, poprosiliśmy Jerzego Wierzbickiego, Prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.



- W Internecie jest sporo informacji od rolników, którzy byli oszukani przy sprzedaży zwierząt na żywą wagę. Część rolników nauczyła już się sprzedawać nie ważąc na wadze kupującego – zauważa Jerzy Wierzbicki.

Jeśli natomiast chodzi o sprzedaż na WBC, to do PZPBM docierają sygnały o błędach w klasyfikacji, ale również zastrzeżenia co do wybicia, wykazywanego przez zakłady. Zdaniem Wierzbickiego, problem ten wynika z faktu, że część zakładów ma nieczynną wagę na przyjęciu zwierząt, ponieważ przy rozliczeniu na WBC to nie jest dla nich istotne. W jego przekonaniu powinno odbywać się jednak ważenie na wejściu do zakładu, co ułatwiłoby weryfikację, na ile zgadza się ocena EUROP z wybiciem danej sztuki.

- W naszym przekonaniu w Polsce powinny być zastosowane powszechnie maszyny do klasyfikacji EUROP. To powinno rozwiązać obecne problemy, czyli brak zaufania rolników, czy ich zwierzęta zostaną dobrze sklasyfikowane. Te obawy podsycają dodatkowo ci, którzy kupują na wagę żywą, bo mają interes w tym, żeby wystraszyć rolnika, który w takiej sytuacji będzie sprzedał im na wagę żywą, a nie na WBC do zakładu.

Zdaniem Wierzbickiego, sprzedaż bezpośrednio do zakładu na WBC ma jeszcze jedną zaletę, mianowicie rolnik wie, jaką tuszę wyprodukował. Jak podawał w przykładzie, między dwoma bykami o wadze 600 kg może być 1000 zł i więcej różnicy na ich wartości, w zależności od zaklasyfikowania tuszy.

- W systemie EUROP istnieje obowiązek poinformowania dostawcy o ocenie zwierzęcia, a jeśli handlarz kupi na żywą wagę i sprzeda do zakładu, to on dostaje informację jaka była ocena zwierzęcia w systemie EUROP. W naszej opinii taka wiadomość powinna być dostępna również dla rolnika, który był posiadaczem tego zwierzęcia – podkreśla Jerzy Wierzbicki.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (27)

  • Marian 2020-02-22 17:24:45
    Ludzie kupujcie wagi i nie dawajcie się oszukiwać maja piloty 20.40.60.kg jak włączy wszystkie przyciski to 120 kg nie wasze jedyne wyjście tylko waga na podwórku im więcej będzie wag tym mniej będzie złodziei
  • Simon 2020-02-15 10:40:46
    Panie Wierzbicki Sprzedaż w systemie WBC do zakładu mięsnego związany jest z tak samym dużym ryzykiem a może i nawet większym ponieważ: 1. Waga nawet działająca jest mimo wszytko w polskich realiach uznaniowa ponieważ tak samo może być zafałszowana przez system elektroniczny zakładu. 2. Wybój, który Pan chce na tej podstawie wyliczyć w dużej mierze zależy od czasu ile czasu zwierzę spędziło w transporcie od załadowania do „umownemu ważenia” i ile w tym transporcie straciło kilogramów poprzez nadzwyczajne w Świecie wypróżnienie układu pokarmowego. 3. Klasyfikatorzy nie są urzędnikami państwowymi lecz pracownikami zakładu, który płaci im wynagrodzenia. 4. Nawet jeśli klasyfikator (zresztą tak jak i inspekcja weterynaryjna) byłby inspektorem państwowy to rejonizacja bez ciągłej rotacji i kontroli prowadziłaby do sytuacji patologicznych takich samych jakie miały i mają miejsce w przypadkach „afery leżakowej” gdzie lokalni lekarze weterynarii podpisują wszytko za pieniądze. 5. IHARS odpowiedzialny za nadzór nad klasyfikatorami i klasami tusz (co robi wyrywkowo i po oczywiście uprzednim zawiadomieniu zakładu o planowanej kontroli😂) z tego co mi wiadomo powinien również sprawdzać rzetelność systemu pomiarowego. Czy to robi i jaki to ma sens podczas zapowiedzianej kontroli podczas, której oczywiście na ten dany moment wszytko się zgadza? Pana słowa dowodzą tylko albo niewiedzy na temat procederów oszustw na polskich zakładach ubojowych albo niechęci podzielenia się wprost nimi. Z pozdrowieniami PS. Współczuję wszystkim producentom bydła takich realiów rynku.
    • Jerzy Wierzbicki 2020-02-15 12:27:40
      Ad 1 i 2 Waga żywa jeśli jest zarejestrowana przy rozładunku w zakładzie (po wypróżnieniu w transporcie) i masa tuszy dają całkiem dobrą podstawę do skonfrontowania wybicia i oceny EUROP. np LM klasa E,U 64-63% Ad 3 Fakt i jedna z przyczyn problemów Ad 4 Niestety tak Ad 5 Nie komentuję Znam problem, dążymy od kilku lat od kilku lat do rozwiązania problemu. W dyskusjach z grupami producentów podczas prac nad strategią „Polska Wołowina 2022” przeważył pogląd, że najlepszym rozwiązaniem w Polsce będzie zastosowanie rozwiązania takiego jak w Irlandii, zainstalowanie urządzeń dopuszczonych do klasyfikacji na podstawie ROZPORZĄDZENIA DELEGOWANEGO KOMISJI (UE) 2017/1182 oraz ustawy o jakości handlowej. Trwają rozmowy z rzeźniami oraz MRiRW.
      • Rolnik 2020-02-15 20:17:42
        Poubojowo LM czysto rasowe żółte karty 53% ubojnia powiat Makowski to było uczciwe???? Waga żywą 700-750.
      • Simon 2020-02-16 01:08:43
        Pana odpowiedź na moje pytania świadczy o realnym zaangażowaniu w problem. Mam nadzieję, że sytuacja polskiego producenta (przede wszystkim tego małego, najbardziej narażonego na oszustwa poprzez swoją nie do końca profesjonalną wiedzę a zarazem wytwarzającego najbardziej ekologiczną wołowinę) realnie się poprawi poprzez transparentny system skupu, uboju i klasyfikacji nadzorowany REALNIE przez instytucje do tego powołane. Z jedną niestety odpowiedzią nie mogę się zgodzić. Natomiast w przypadku pytania pierwszego znane są przypadki tak samo oszukujących tzn. zaniżających kilogramy (jak w przypadku nieuczciwych handlarzy kupujących na wagę żywą) wag na przyjęciu do magazynu żywca na zakładach mięsnych tak żeby później zaniżona waga mięsa pozyskanego nie wzbudzała podejrzeń niską wartością procentową wybicia. To jest realny problem, który chciałem poruszyć. Z wyrazami szacunku
  • On 2020-02-14 17:28:10
    Powinny być punkty skupu z wagą i nadzorem i tylko tam można by było sprzedawać
  • Ziom 2020-02-13 22:21:57
    Nawet i raz nie przyjadą jak się dowiedzą panowie chandlujacy o własnej wadze przykład z życia wzięte zadzwoniłem do chandlująych żeby przyjechali po bydło muwilem że ma po 700 kg , a oni skąd to wiem że ma po 700 bo mam swoją wagę. Oni na to to sobie hoduje dalej.😁
  • Eliza 2020-02-13 11:12:32
    Skoro Agencje wydawają zezwolenie na skup bydła topowinny mieć moc prawną zablokować.oszustą skup po zgłoszeniu rolnika albo izby rolnicze. Po takim zdarzeniu rolnik zostaje sam dla siebie bez jakiej kolwiek pomocy. Nasz oszust w sumie ztego co wiemy nie zapłaćił 31 rolnikom a ilu co niewiemy. O naszego zdażenia skupował jeszcze przez pół roku. Inikt nic nie mógł zrobić. Jednak agencje i izby rolnicze są najbliżej rolnika.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.228.11.9
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.