Podczas spotkania zorganizowanego przez organizacje branżowe dyskutowano na temat warunków i efektywności produkcji bydła mięsnego w Polsce i USA.
Kolejne ogniska ASF, górki i dołki cenowe na rynku mleka, kosztochłonna produkcja drobiu oraz utrzymujące się wysokie ceny żywca wołowego sprawiają, że produkcja żywca wołowego jest obecnie postrzegana przez rolników jako najbardziej perspektywiczny kierunek rozwoju.
Na znaczeniu zyskuje więc, opracowana przez Radę Sektora Wołowiny, Strategia Rozwoju Sektora Wołowiny - Polska Wołowina 2022. Jednym z ciekawszych działań ogłoszonej strategii jest wsparcie dla liderów zmian. Ułatwi to transfer innowacyjnych rozwiązań do szerokiej praktyki produkcyjnej.
Taki cel przyświecał zorganizowanemu w ubiegłym tygodniu w Gospodarstwie Radzicz należącym do Państwa Sylwii i Łukasza Karmowskich spotkaniu szkoleniowemu. Praktycznemu zestawieniu zostały poddane sposoby oceny efektywności produkcji żywca wołowego w USA oraz w Polsce.
Dr Jim Mazurkiewicz z Texas A&M University, główny prelegent spotkania, podkreślił, że zarówno w USA jak i w Polsce decyzje podejmowane przez producentów żywca muszą opierać się o ocenę ekonomiki produkcji, analizę dostępnych rynków zbytu oraz uwzględniać oczekiwania konsumentów.
Mazurkiewicz wraz z dr. Marcinem Gołębiewskim ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Andrzejem Suskim, klasyfikatorem tusz wołowych, mówili o ocenie wartości użytkowej bydła mięsnego. Przeprowadzono warsztaty praktycznej oceny pokroju bydła różnych grup wiekowych w stadzie Łukasza Karmowskiego.
Ponadto, poruszano tematy związane z efektywnym żywieniem bydła oraz możliwością wykorzystania do tego celu produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Przykładem takiego rozwiązania było wizytowane gospodarstwo, w którym do żywienia stada wykorzystuje się produkt uboczny powstały we własnej gorzelni.
Organizatorami spotkania byli: Gospodarstwo Rolne Balin, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział Radom, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)