PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkcja metanu u bydła zależy od mikroflory żwacza

Produkcja metanu u bydła zależy od mikroflory żwacza Skład mikroflory żwacza determinuje poziom produkcji metanu u bydła, fot. Ł.Ch.

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 24-07-2019 10:45

Tagi:

Jak donoszą badania, skład mikroflory żwacza w przypadku bydła mlecznego ma znaczący wpływ na ich wydajność produkcji oraz ilość emitowanego do atmosfery metanu.



Profesor John Wallace z Uniwersytetu w Aberdeen (Wielka Brytania) we współpracy z izraelskimi naukowcami prof. Itzhak Mizrahi oraz doktorantem Goor Sasson z Uniwersytetu Ben – Gurion w Negewie przeprowadzili na ten temat szeroko zakrojone badania.

Grupę badawczą stanowiło 1016 zwierząt, w tym 816 krów mlecznych rasy holsztyńskiej pochodzących z dwóch brytyjskich i trzech włoskich gospodarstw oraz 200 krów mlecznych rasy norweskiej czerwonej pochodzących ze Szwecji i Finlandii.

Krowy holsztyńskie otrzymywały jako paszę kiszonkę z kukurydzy, natomiast norweskie czerwone kiszonkę z traw. Zwierzęta zostały poddane genotypowaniu metodą polimorfizmów pojedynczego nukleotydu (SNPs) oraz opisane pod względem wydajności i składu mleka, poboru i strawności paszy, emisji metanu i dwutlenku węgla. Ponadto przeprowadzono analizę mikrobiomu żwacza na podstawie genu ss rRNA.

Przeprowadzone analizy DNA pozwoliły na określenie 512 gatunków mikroorganizmów zasiedlających żwacz, które współistnieją u połowy badanych krów oraz wyszczególniono 39 „mikroorganizmów rdzeniowych”, które decydują o jakości mleka oraz ilości produkowanego metanu.

Zidentyfikowanie konkretnych mikroorganizmów otwiera wiele możliwości, m.in. pozwala na określenie cech fenotypowych gospodarza oraz wprowadzenie selektywnych programów hodowlanych poprzez optymalizację i modyfikację składu mikroflory żwacza. Być może w przyszłości umożliwi to kolonizację żwacza na wczesnym etapie życia bydła, co w konsekwencji przełoży się na poprawę wykorzystania podawanej paszy, zoptymalizowanie funkcji żwacza, wyższą jakość produkowanego mleka oraz zmniejszenia emisji metanu do środowiska.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Marek 2019-07-24 19:23:13
    Ale jaja, żeby profesorzy i inni podobni znawcy badali pierdy krowy. Jeszcze słoną kasę za to biorą :D
    • maupa 2019-07-29 14:28:41
      No do polskiego rolnika wyniki tych badan dotrą w postaci preparatu za 100pln tak jak np kexxtony i bedziecie za nie płacić z usmiechem na buzi xd Zwyczajnie zachód jest lepszy niż polska pod kazdym względem w tej dziedzinie.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.176.100
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.