PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkcja serów zagrodowych

Produkcja serów zagrodowych Siedlisko Leluja, bo taką nazwę nosi gospodarstwo agroturystyczne prowadzone przez Monikę Żurawską i Wojciecha Krasnodębskiego, jest nastawione na przyjmowanie gości i organizowanie imprez

Przetwarzanie mleka we własnym zakresie jest naturalnym rozwinięciem produkcji mleka. W wielu krajach Europy Zachodniej zagrodowa produkcja serów pozwala na zwiększenie dochodów rolników.



W naszym kraju taka forma zarobku jest nadal mało popularna. Wynika to m.in. z zaprzestania kontynuowania tradycji domowej produkcji, spowodowanego brakiem czasu. Po drugie do niedawana przepisy określające możliwość sprzedaży tak wytworzonych produktów nie były dla rolników zbyt sprzyjające.

SIEDLISKO LELUJA

Gospodarstwo, które odwiedziliśmy na potrzeby stworzenia niniejszego artykułu, nie jest typowym gospodarstwem mlecznym. Siedlisko Leluja, bo taką nazwę nosi gospodarstwo agroturystyczne prowadzone przez Monikę Żurawską i Wojciecha Krasnodębskiego, jest nastawione na przyjmowanie gości i organizowanie imprez. Jednak z czasem rolnicy postanowili rozszerzyć swoją działalność.

- Sery produkujemy od ok. 5 lat. Początkowo robiliśmy je dla siebie i bliskich. Z czasem znalazły się w ofercie w prowadzonej przez nas agroturystyce. Od pewnego czasu zajmujemy się sprzedażą na większą skalę.

Sery są sprzedawane bezpośrednio. Jak mówi Monika Żurawska, sklepy nie są zainteresowane tego typu towarem, a jeśli już to w bardzo małych ilościach. Rozwiązaniem okazało się znajdowanie zbytu za pomocą portali społecznościowych. Najczęściej odbiorcami są mieszkańcy Warszawy, do której przetwórcy mają niespełna 80 km.

ZDOBYCIE WIEDZY

- Gospodarstwo powstało od podstaw. Produkcji zarówno roślinnej, jak i zwierzęcej gospodarze musieli się uczyć od nowa. Podobnie rzecz się miała z przetwórstwem mleka. Początkowo gospodyni wzięła udział w warsztatach dla początkujących. Następnie przyszedł czas na praktykę we własnym domu i szlifowanie umiejętności. Posiadając mocne podwaliny do dalszego rozwijania pasji, pani Monika wzięła udział w szkoleniu dla bardziej zaawansowanych serowarów.

- Czerpanie wiedzy od doświadczonych serowarów oraz dużo praktyki w domu, to moim zdaniem niezbędne elementy nauczenia się sztuki serowarskiej. Niektóre produkty są bardziej wymagające, inne mniej, ale bez dokładnego nauczenia się technologii, nasza praca może pójść na marne. Aby konsumenci byli zadowoleni i chętnie wracali, nasze produkty muszą być wysokiej jakości oraz być powtarzalne - zapewniają przetwórcy.

FORMALNOŚCI

Początkowo produkcja i sprzedaż w gospodarstwie Moniki i Wojciecha odbywała się ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD). Aktualnie produkują w na zasadach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL). Zmiana ta wynikała z wystąpienia o dofinasowanie z Urzędu Marszałkowskiego w ramach programu "Wsparcie na wdrożenie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność". Dotacja pomoże współfinansować nową serowarnię z dojrzewalnią serów.

- Posiadamy stary budynek gospodarczy, który przeszedł właśnie gruntowny remont. Koszt remontu i wyposażenia to ok. 200 tys. zł, z czego połowa zostanie sfinansowana z dotacji z Urzędu Marszałkowskiego. Nasz zakład będzie w stanie przerabiać do 800 l mleka dziennie, czyli na poziomie 80 kg sera - mówi Wojciech.

PROBLEM Z SUROWCEM

Przetwórstwo na zasadach RHD niesie za sobą ograniczenie, jeśli chodzi o pochodzenie surowca. Musi to być mleko wyprodukowane przez zwierzęta z własnego gospodarstwa.

Sytuacja uległa zmianie po przejściu na zasady MOL, ponieważ przy takim systemie dopuszczalne jest przetwarzanie mleka pochodzącego spoza gospodarstwa. Dzięki czemu Monika i Wojciech mogą w razie zwiększonego zapotrzebowania na surowiec posiłkować się jego d okupieniem u zaprzyjaźnionych rolników.

Jednak zakup mleka nie jest łatwy. Producenci mleka są związani z mleczarniami za pomocą umów kontraktacyjnych i w miarę stałych ilości oddawanego surowca. Część mleczarni nieprzychylnie patrzy na nagłe zmiany ilości oddawanego mleka wynikające ze sprzedaży poza kontraktacją. Dlatego też gospodarze siedliska Leluja planują powiększyć własną produkcję mleka. Do stada kóz dołączyć maja krowy rasy jersey.

- Zakupiliśmy niedawno dwie jałówki rasy jersey. To rasa bydła, którego mleko zawiera dużą ilość suchej masy. Jest to bardzo pożądane przy produkcji serów. Za niecały miesiąc czeka nas pierwsze wycielenie i początek laktacji. To dla nas nowe doświadczenie, wcześniej utrzymywaliśmy jedynie kozy. Aby zabezpieczyć bazę surowcową, musimy zwiększyć produkcję mleka, więc podjęliśmy się tego wyzwania - mówi Monika.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • mnemonic222 2019-12-01 21:08:30
    Bardzo fajna produkcja, już sporo takich gospodarstw powstało i pojawiają się nowe. Oczywiście trzeba zainwestować na początek, ale to nie problem dla osób zainteresowanych takim biznesem. Najczęściej przenoszą się na wieś (niektórzy wracają), z kapitałem i chęcią spróbowania innego życia. Agroturystyka, produkcja najczęściej serów, gospodarstwa ekologiczne - oczywiście z odpowiednimi wymogami i dopłatami, rynek na takie wyroby się powiększa mimo wysokich cen i małej świadomości. Popieram, może Polska wieś się zmieni... Pozdrawiam
    • K. 2019-12-02 11:35:50
      Nie problem zrobić, problem to sprzedać.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.95.131.208
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.